Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

W tym roku zrobiłam już sporo dżemów, ostatnio dżem z wiśni z całych owoców (ulubiony dżem mojego Tomka) oraz dżem z czarnych porzeczek. Kiedyś lubiłam mieszać ze sobą różne owoce, dodawać do dżemów rum czy wino, tym razem zrobiłam dżemy najprostsze: tytułowe owoce + cukier, w przypadku dżemu z wiśni doszła jeszcze pektyna. 
Tomek lubi, gdy wiśnie w dżemie są całe, ja nie lubię długo smażonych owoców. Najwięcej zachodu kosztowało nas wydrylowanie wiśni, a potem chwila moment i dżem był gotowy. :-)
Zdjęcie - Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dżem z wiśni
3 kg wiśni bez ogonków, wydrylowanych
600g trzcinowego cukru
pektyna w ilości potrzebnej do 2 kg owoców

Z cukru odsypałam 1 szklankę. Resztą cukru zasypałam owoce. Zostawiłam je, aż puściły sok. Wstawiłam je na mały gaz, doprowadziłam do zawrzenia, gotowałam przez ok. 5 minut, wyłączyłam ogień pod garnkiem. Zostawiłam owoce do ostudzenia.Następnie cukier ze szklanki wymieszałam z pektyną. Wsypałam do owoców. Ponownie je podgrzałam, pogotowałam przez ok. 5 minut i przelałam do słoików. 
Zdjęcie - Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dżem z czarnych porzeczek
Porzeczki mają w sobie dużo pektyny i przy produkcji dżemu nie dodaje się jej do nich. Wystarczą same owoce i cukier.  My lubimy dżem z całych porzeczek ze skórką, choć niektórzy wolą robić słodką galaretkę. Lubię jak dżem z porzeczek ma wyraźnie kwaśną nutę. Staram się więc tak wcelować z ilością cukru, żeby wyraźnie było czuć kwaśny smak. Ilość cukru oczywiście jest zależna od tego jak słodkie są porzeczki. No, niestety część moich eko porzeczek nie była bardzo dojrzała, były przez to kwaśniejsze i w efekcie na 2 kg owoców zużyłam aż 700g cukru. 

2 kg czarnych porzeczek
700 g cukru


Porzeczki zasypałam cukrem i pozostawiłam dotąd, aż puściły sok. Następnie wstawiłam je na mały gaz i gotowałam przez 15 minut. Zostawiłam do ostudzenia. Następnie znów zapaliłam pod garnkiem gaz, gotowałam przez ok. 10 minut i dżem przełożyłam do słoików. 

Kategorie przepisów