Domowe sosy do mięs: majonez, chrzan, pikantny sos cebulowy

Domowe sosy do mięs: majonez, chrzan, pikantny sos cebulowy
Zdjęcie - Domowe sosy do mięs: majonez, chrzan, pikantny sos cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe sosy do mięs: majonez, chrzan, pikantny sos cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe sosy do mięs: majonez, chrzan, pikantny sos cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe sosy do mięs: majonez, chrzan, pikantny sos cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na majonez:
  • 2 żółtka
  • 500 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
na chrzan:
  • 200 g korzenia chrzanu
  • ½ jabłka
  • 1-3 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • cukier
na pikantny sos cebulowy:
  • 4 cebule
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • woda
  • sól
  • pieprz kajeński
Przygotowanie Majonez:

Do miski wkładamy żółtka, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy trzepaczką lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy olej Kujawski po kropli, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny.


Chrzan:

Korzeń chrzanu oraz obrane jabłko ścieramy na małych oczkach tarki. Dodajemy śmietanę do uzyskania pożądanej gęstości, następnie sok z cytryny i cukier do smaku.


Pikantny sos cebulowy:

Cebulę kroimy na pióra, podsmażamy. Posypujemy cukrem i mieszamy, aż się skarmelizuje. Dolewamy wodę do wysokości cebuli, dodajemy przyprawy. Wszystko blendujemy i w razie potrzeby odparowujemy sos.



Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia

Kategorie przepisów