Domowe Cynamonowe płatki śniadaniowe (vegańskie)
Domowe płatki cynamonowe postanowiłam zrobić sama.
A to dlatego, że moje dzieci jedzą je bardzo chętnie na śniadanie lub kolację, ale przede wszystkim chciałam mieć kontrolę użytych do produkcji składników.
Nie ukrywam, że w składzie jest cukier, ale ilość kontrolowana, i wedle uznania każdy może ją sobie zmniejszyć lub zwiększyć.
Zamiast cynamonu możesz dodać wanilię lub drobno zmielone orzechy.
Są to płatki cynamonowe na mące orkiszowej.
Porcji: około 70 szt krążków o średnicy 15 mm
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki cukru kokosowego/ cukru
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego)
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 170 C i przygotuj dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotuj również rękaw cukierniczy z najprostszą tylką.
- W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Powoli wlej mleko oraz olej kokosowy i wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do rękawa i wyciskaj malutkie kropeczki (po wyciśnięciu pożądanej ilości ciasta na papier, należy nożem odciąć ciasto i wyciskać dalej, do skończenia ciasta). Im mniejsze kropeczki tym lepiej, bo one i tak podczas pieczenia urosną.
- Piecz około 14 minut lub do zarumienienia. Pozostaw na blaszce do ostygnięcia.
- W szczelnym i suchym pojemniku możesz przechowywać je 2 tygodnie.