Domowa, złocista przyprawa do kurczaka
Dobra przyprawa to gwarancja sukcesu w kuchni. Niestety te sklepowe nafaszerowne są glutaminianem sodu i temu podobnymi niespodziankami. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sama w kilka minut przygotujesz własną.
Doskonale skomponowana mieszanka przypraw ziołowych i korzennych nada wyśmienity smak i aromat drobiowym filetom i pieczonemu kurczakowi. Curry i papryka nada koloru i aromatu, a imbir, goździki i cynamon korzennej, słodkawej nuty.
Przyprawa może być używana do nacierania mięsa przed pieczeniem, smażeniem lub duszeniem, może również służyć do sporządzania sosów.
Możesz ją przygotować na dwa sposoby: użyć samych przypraw i pamiętać o posoleniu mięsa lub przyprawy od razu wymieszać z solą.
W następnym wpisie prosty filet z kurczaka z udziałem dzisiejszych przypraw. Zapraszam!
Składniki:
2 łyżki soli
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyźki kurkumy
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
kilka goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- kolendrę i goździki rozetrzeć w moździerzu
- odmierzyć i wymieszać wszystkie zmielone składniki. Przechowywać w słoiczku z zamknięciem
inspiracja: Złocista przyprawa do kurczaka Kamisa