Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowa kandyzowana skórka  pomarańczowa

 Jest to ostatni niezbędny składnik do pierniczków, który należy przygotować wcześniej, a które jutro zamierzam robić. Byłam przekonana, że zrobienia takiej skórki potrzebne jest całe mnóstwo czasu i będzie to skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Najdłuższą czynnością było obieranie pomarańczy. Skórka pomarańczowa wyszła pyszna i słodziutka, jedynym błędem, który popełniłam to suszenie skórek na papierze zamiast na kratce więc osadziło się na niej nadmiernie dużo cukru i przed tym was przestrzegam. Bardzo polecam, szczególnie do świątecznych wypieków ponieważ naprawdę jest lepsza od kupnej.

Zdjęcie - Domowa kandyzowana skórka  pomarańczowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 słoik

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 45 minut plus odparowywanie około 20-30

SKŁADNIKI:

  • Skórka z 4 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Pomarańcze przed obraniem, szorujemy i sparzamy wrzątkiem.

2. Obieramy tak aby skórka była z ćwiartek pomarańczy.

3. Następnie bardzo ostrym nożem dociskając skórkę do deski trzymając za koniec (białą stroną do góry) odcinamy (w kierunku od siebie) całą białą część skórki- jest gorzka. Pozostanie nam bardzo cienka pomarańczowa część- tak też ma być.

4. Następnie kroimy ją na 1cm paski.

5. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy 15min.

6. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy szklanką gorącej wody i szklanką cukru.

7. Co jakiś czas mieszamy czekając aż praktycznie cała woda odparuje a zeszklona skórka pomarańczowa pozostanie w mocno gęstym syropie.

8. Wówczas wyjmujemy każdy pasek i układamy na kratce.

9. Zostawiamy na noc do wyschnięcia.

10. Tuż przed dodaniem do wypieku siekamy.

Kategorie przepisów