Domowa jarzynka – zdrowa wersja popularnej przyprawy
Jarzynka – to chyba, zaraz po soli i pieprzu, jedna z najpopularniejszych przypraw dostępnych na rynku. Nie wyobrażamy sobie bez tego dodatku zup, dodajemy do sosów, a niektórzy nawet do placków ziemniaczanych i w zasadzie do wszystkiego. Zanim jednak odpowiednio ktokolwiek skomentuje taki sposób przyprawiania, zastanówmy się przez moment. Niech pierwszy rzuci łyżką, kto nigdy jej nie użył, kto nigdy w swojej kuchni nie miał…
Te dodatki do żywności są niesamowicie popularne. Dlaczego? Producenci na swoich opakowaniach piszą prawdę twierdząc, że ich przyprawy dodają głębi smaku, pięknego koloru i aromatu – tak jest w rzeczywistości i nie zamierzam z tym dyskutować. Niestety jednak ma to też drugą stronę – przyprawy te zazwyczaj mają dodatki, o których wolimy nieraz nie mieć pojęcia, a które w nadmiarze mogą nam szkodzić.
Sama na początku swojej przygody z gotowaniem używałam takich przypraw. Od wielu lat jednak nie znajdziecie nic podobnego w mojej kuchni. Potrafię dzisiaj więcej smaku wyciągnąć nawet z prostej marchewki niż wówczas. Dzisiaj wyczuwam nawet szczyptę tych przypraw w daniu – gdy ich używałam nie miałam o tym pojęcia. Nie warto chodzić na skróty, świeże składniki nie potrzebują wspomagaczy, czy wzmacniaczy smaku. Trzeba potraktować je z szacunkiem, a odwdzięczą się nam pysznym, naturalnym posiłkiem. Ot i cała tajemnica… Moja szczypta magii…
Mam coś, co pozwoli przetrwać okres przejściowy podczas odstawiania gotowych jarzynek, a może nawet zagości u Was na stałe. W tym przypadku nie mam zastrzeżeń – domowa jarzynka, czy jak wolicie przyprawa uniwersalna nie ma w sobie nic z chemii, której tak chcemy uniknąć. Same naturalne przyprawy i warzywa – piękny kolor, głęboki smak potrawy – na szybko, bez wysiłku. W awaryjnych sytuacjach i nie tylko.
Ta domowa jarzynka to nic innego niż mieszanka suszonych warzyw i przypraw – sama natura i nic trudnego, a fantastycznie podkręca smak każdej potrawy. Można stosować ją absolutnie do każdych potraw. Dodaje koloru i głębi smaku, nie powoduje zmętnienia zupy.
Domowa jarzynka Czas Przygotowania 15 mins suszenie warzyw 3 hrs
Domowa wersja popularnych przypraw uniwersalnych
Rodzaj Dania: Przetwory
Kuchnia: Przyprawy
Ilość Porcji: 200 g
Składniki
- 150 g marchwi
- 100 g korzenia pietruszki
- 100 g korzenia selera
- 75 g pora
- 10 g grzybów np shii take (lub 2 suszone kapelusze, mogą być podgrzybki)
- 1-2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka korzenia lubczyku można użyć suszu liści
- 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 szklanki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku
-
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek, grzyby i pora pokrój w cienkie plasterki. Wyłóż na blachę piekarnikową i susz i temperaturze 50-70°C przez około 2 godziny lub do momentu aż warzywa będą suche w dodytku. W połowie czasu suszenia, dodaj natki. Od czasu do czasu przemieszaj warzywa.
-
Suszone warzywa z dodatkiem soli morskiej utrzyj w moździerzu zmiel w malakserze lub młynku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli wolisz, zmiel warzywa drobno, ale po dodaniu do bulionu, możesz zauważyć lekkie mętnienie zupy.
-
Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.
-
Przyprawę przesyp do słoiczka i przechowuj szczelnie zamkniętą w ciemnym miejscu.