Domowa granola z masłem orzechowym

Dość często jadam ostatnio na śniadanie jogurty naturalne z różnymi dodatkami. Czasami dorzucam chia, czasem po prostu owoce lub płatki owsiane. Próbowałam znaleźć jakieś porządne musli lub płatki, o składzie nie wołającym o pomstę do nieba, ale nie udało mi się. Wszędzie tona cukru, polepszaczy - nic fajnego. Postanowiłam przygotować więc w domu moją własną granolę. Poszperałam w necie w poszukiwaniu inspiracji i złożyłam recepturę ze składników, które mi najbardziej pasowały: masło orzechowe, trochę miodu, cynamon, suszona żurawina, orzechy. Wyszła naprawdę bardzo dobra - będzie świetnym urozmaiceniem zimowych śniadań :) 

Zdjęcie - Domowa granola z masłem  orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów, bez dodatku soli i cukru)
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka cynamonu
  • spora garść suszonej żurawiny
  • pół szklanki suszonych bananów
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka czekoladowych pastylek 

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą masło orzechowe, miód, olej i cynamon (można całość lekko podgrzać). Do powstałej masy wsypać płatki. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, mieszając co jakiś czas. Granola po wyjęciu z piekarnika będzie dość miękka, ale dość szybko odpowiednio stwardnieje. Po wystudzeniu dodać do niej suszoną żurawinę, posiekane orzechy i czekoladowe pastylki oraz suszone banany. Przełożyć do pojemnika. Podawać z mlekiem lub jogurtem. Smacznego :)

Zdjęcie - Domowa granola z masłem  orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowa granola z masłem  orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczonym serem Camembert - gluten free, LOW FODMAP

Sałatka z pieczonym serem Came…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Filety z kurczaka w panierce kokosowej
1

Filety z kurczaka w panierce k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami i koniakiem. Bez cukru!

Korzenne powidła śliwkowe z mi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami
1

Ciasto bananowe z rodzynkami i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z wafelkową warstwą
2

Ciasto z wafelkową warstwą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Queijo Fresco com Mel e Amêndoas - ser z miodem i migdałami

Queijo Fresco com Mel e Amêndo…

food² food²
Food Square

Lody orzechowe - vege, lactose free, gluten free, low fodmap

Lody orzechowe - vege, lactose…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Ciepła sałatka makaronowa z pesto paprykowym, orzechami, pomidorami

Ciepła sałatka makaronowa z pe…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciasteczka bez pieczenia- 4 składnikowe

Ciasteczka bez pieczenia- 4 sk…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasto czekoladowe bezglutenowe - gluten free

Ciasto czekoladowe bezglutenow…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka