Domowa czekolada z orzechami

Domowa czekolada z orzechami

 

Zdjęcie - Domowa czekolada z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Domową czekoladę robiłam pierwszy raz. Jakoś nigdy jeszcze nie nadarzyła się okazja. Jadłam taką w dzieciństwie. Pamiętam, że zawierała kakao i mleko w proszku.

Tak więc nie mając żadnego doświadczenia w czekoladowej materii, postanowiłam zrobić taki specjał nie ingerując zanadto w znaleziony w książce przepis, w nadziei, że na wariacje przyjdzie czas później :)

Skorzystałam z bardzo dobrego moim zdaniem przepisu Ewy Aszkiewicz.

Bardzo dobrego, ponieważ:

- czekolada po zastygnięciu, trzymana w lodówce przykryta folią aluminiową, po wyjęciu z lodówki nie jest zastygnięta na kość, jest powiedziałabym konsystencji średnio twardego cukierka toffi

- czekolada po wyjęciu z lodówki, pokrojeniu na porcje, gdy trochę poleży poza lodówką bez przykrycia, robi się dość krucha, coś jak krucha krówka, tylko ciut twardsza ;)

Tak czy siak, ta domowa czekolada nie jest twarda jak kamień i nie złamiemy na niej noża lub zęba (lub jedno i drugie;))

Zmiany, jakie dokonałam w przepisie, to było użycie mniejszej blaszki oraz zamiana orzechów laskowych na włoskie. Ja wymieszałam je z masą czekoladową, a autorka przepisu rozsypała je na dnie blaszki i zalała czekoladą.

 

Domowa czekolada z orzechami Ewa Aszkiewicz „Leśne specjały”

foremka o średnicy 20 cm

125 g masła

1 szkl. cukru

5 kopiastych łyżeczek kakao

1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego

6 łyżek zwykłego mleka

1 szklanka mleka w proszku

¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych z usuniętymi łupinkami

olej rzepakowy do wysmarowania formy

Formę wyłożyć folią aluminiową i cienko wysmarować olejem.

W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, zwykłe mleko i gotować 7 minut cały czas mieszając. Do gorącej masy wsypać mleko w proszku, orzechy i dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka. Masę wlać do formy i zostawić do zastygnięcia przykrywając folią aluminiową. Trzymać w lodówce.

Można też zrobić tak jak w oryginalnym przepisie i orzechy wsypać na dno formy i zalać je czekoladą.

Zdjęcie - Domowa czekolada z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowa czekolada z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów