Domowa czekolada z orzechami

 

Zdjęcie - Domowa czekolada z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Domową czekoladę robiłam pierwszy raz. Jakoś nigdy jeszcze nie nadarzyła się okazja. Jadłam taką w dzieciństwie. Pamiętam, że zawierała kakao i mleko w proszku.

Tak więc nie mając żadnego doświadczenia w czekoladowej materii, postanowiłam zrobić taki specjał nie ingerując zanadto w znaleziony w książce przepis, w nadziei, że na wariacje przyjdzie czas później :)

Skorzystałam z bardzo dobrego moim zdaniem przepisu Ewy Aszkiewicz.

Bardzo dobrego, ponieważ:

- czekolada po zastygnięciu, trzymana w lodówce przykryta folią aluminiową, po wyjęciu z lodówki nie jest zastygnięta na kość, jest powiedziałabym konsystencji średnio twardego cukierka toffi

- czekolada po wyjęciu z lodówki, pokrojeniu na porcje, gdy trochę poleży poza lodówką bez przykrycia, robi się dość krucha, coś jak krucha krówka, tylko ciut twardsza ;)

Tak czy siak, ta domowa czekolada nie jest twarda jak kamień i nie złamiemy na niej noża lub zęba (lub jedno i drugie;))

Zmiany, jakie dokonałam w przepisie, to było użycie mniejszej blaszki oraz zamiana orzechów laskowych na włoskie. Ja wymieszałam je z masą czekoladową, a autorka przepisu rozsypała je na dnie blaszki i zalała czekoladą.

 

Domowa czekolada z orzechami Ewa Aszkiewicz „Leśne specjały”

foremka o średnicy 20 cm

125 g masła

1 szkl. cukru

5 kopiastych łyżeczek kakao

1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego

6 łyżek zwykłego mleka

1 szklanka mleka w proszku

¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych z usuniętymi łupinkami

olej rzepakowy do wysmarowania formy

Formę wyłożyć folią aluminiową i cienko wysmarować olejem.

W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, zwykłe mleko i gotować 7 minut cały czas mieszając. Do gorącej masy wsypać mleko w proszku, orzechy i dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka. Masę wlać do formy i zostawić do zastygnięcia przykrywając folią aluminiową. Trzymać w lodówce.

Można też zrobić tak jak w oryginalnym przepisie i orzechy wsypać na dno formy i zalać je czekoladą.

Zdjęcie - Domowa czekolada z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowa czekolada z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lody czekoladowo-fistaszkowe

Lody czekoladowo-fistaszkowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Krówki z białej czekolady
15

Krówki z białej czekolady

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
1

Ciasteczka owsiane z masłem or…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami
2

Serowe ciasteczka z powidłami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z gruszkami bez pieczenia
2

Tarta z gruszkami bez pieczeni…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami
2

Serowe ciasteczka z powidłami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Knedle z brzoskwiniami
1

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z gruszkami bez pieczenia
2

Tarta z gruszkami bez pieczeni…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Prosty przepis na karpia i dlaczego właśnie karpia ?

Prosty przepis na karpia i dla…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Orzechowiec na biszkopcie
4

Orzechowiec na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kawowy kajmakowiec
2

Ciasto kawowy kajmakowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake