Domowa bagietka z serem i ziołami

Domowa bagietka z serem i ziołami
Zdjęcie - Domowa bagietka z serem i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowa bagietka z serem i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowa bagietka z serem i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowa bagietka z serem i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowa bagietka z serem i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 350 ml letniej wody
  • 100 g żółtego sera
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 7g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek świeżych ziół: bazylia, oregano, tymianek
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do dużej miski i robimy wgłębienie. 

Kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Posypujemy cukrem i dodajemy 2 łyżki letniej wody. Lekko mieszamy drożdże z wodą i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną pracować.

Stopniowo zarabiając ciasto, dolewamy pozostałą wodę.

Dodajemy sól oraz olej i zagniatamy przez 10-15 minut elastyczne ciasto odchodzące od dłoni. Przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy posiekane zioła oraz starty ser. Krótko zagniatamy.

Ciasto dzielimy na trzy części. Rolujemy i rozciągamy na blacie kuchennym, formując bagietki.

Bagietki układamy na blasze i pozostawiamy do napuszenia na 10-15 minut.

Pieczemy około 15-20 minut w temp. 220ºC.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów