Długo-pieczona łopatka z wieprzowiny, podana z zapiekanką ziemniaczaną, marynowaną cebulą i sosem żurawinowym

Długo-pieczona łopatka z wieprzowiny, podana z zapiekanką ziemniaczaną, marynowaną cebulą i sosem żurawinowym

 

Zdjęcie - Długo-pieczona łopatka z wieprzowiny, podana z zapiekanką ziemniaczaną, marynowaną cebulą i sosem żurawinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniżej prezentuje kolejne danie z menu bożonarodzeniowego, stworzonego specjalnie na potrzeby grudniowego wydania magazynu Spring Plate.

Serdecznie zapraszam do obejrzenia całego magazynu SPRING PLATE Nr 4.

Jako pierwsze danie, na początku dla mięsożerców, postanowiłam zaserwować typowy polski smak, czyli wieprzowinę. Moja wersja nie jest podana z klasycznymi ziemiankami z wody, ale z zapiekanką ziemniaczaną. Typowym świątecznym dodatkiem jest tu natomiast żurawina, której nigdy nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole. Mięso dzięki długiemu pieczeniu wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

    Łopatka:
  • 2 kg łopatki wieprzowej z kością -1,2 kg bez kości
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
  • 5 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • Zapiekanka ziemniaczana:
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 400 g ziemniaków, pokrojone w cienkie plasterki (2 mm)
  • 125 g startego sera Gouda
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • Piklowana czerwona cebula:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona na cząstki
  • Dodatkowo:
  • konfitura z żurawiny

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Długo-pieczona łopatka z wieprzowiny, podana z zapiekanką ziemniaczaną, marynowaną cebulą i sosem żurawinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łopatka:

1. Na patelni o grubym dnie pogrzej 2 łyżki oleju.

2. Usmaż cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie, około 5minut.

3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1minuty. Uważaj, aby czosnek się nie spalił.

4. Dodaj ketchup, ocet jabłkowy, sos Worcestershire, musztardę, miód i dopraw 1 łyżeczką soli oraz dodaj 100ml wody, a następnie zamieszaj.

5. Zagotuj miksturę i zmniejsz ognień. Na wolnym ogniu gotuj przez około 20minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.

6. Przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj wszystko do powstania jednolitej masy.

7. Natrzyj mięso sosem, przykryj i marynuj przez co najemnej 5godzin, a najlepiej przez całą noc.

8. Nastaw piekarnik na 180°C.

9. Przełóż mięso oraz sos do brytfanki takiej wielkości, aby wszystko się zmieściło, ale nie za dużej.

10. Na wierzch połóż papier do pieczenia, a następnie przykryj całość szczelnie dwoma warstwami foli aluminiowej.

11. Piecz mięso przez 2,5godziny.

12. Wyjmij mięso z naczynia i odcedź sos.

13. Natrzyj mięso łyżeczką soli.

14. Nastaw piekarnik na 230°C i przełóż mięso z powrotem do brytfanki.

15. Piecz mięso bez przykrycia przez około 30minut, aż skórka będzie chrupiąca.

16. Sos przelej do garnuszka o grubym spodzie, dolej około 300ml wrzącej wody.

17. Gotuj na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli sos będzie za rzadki, dodaj łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj.

18. Przed podaniem odcedź sos, aby nie było w nim żadnych grudek.

Zapiekanka ziemniaczana:

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

2. Naczynie do pieczenia (u mnie 4kokilki o średnicy 9cm) posmaruj 1 łyżką oliwy, aby zapobiec przywieraniu potrawy.

3. Roztop masło w dużym garnku na średnim ogniu.

4. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula nabierze lekko złotego koloru, około 5-7minut. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę, zamieszaj.

5. Zacznij bardzo powili wlewać mleko, ciągle mieszając. W tym momencie zrobią się grudki, ale w trakcie mieszania, rozpuszczą się.

6. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj.

7. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.

8. Dodaj połowę sera.

9. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

10. Przełóż masę do przygotowanego naczynia do pieczenia i wyrównaj, aby ziemniaki były rozłożone równomiernie.

11. Piecz przez 30minut, bez przykrycia.

12. Po upływie tego czasu przykryj naczynie i piecz jeszcze 15minut albo aż ziemniaki będą miękkie (sprawdź widelcem).

13. Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp pozostałym serem. Piecz ustawiając piekarnik na grill przez kilka minut, aż ser się zrumieni.

14. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól lekko się jej przestudzić, około 5minut.

Piklowana czerwona cebula:

1. Wsyp cukier i sól do miseczki, dodaj odrobinę octu.

2. Wymieszaj, aż wszystko się połączy.

3. Dodaj resztę octu, raz jeszcze wszystko zamieszaj.

4. Wrzuć cebulę i przykryj.

5. Pozostaw cebulę w marynacie przez co najmniej 1godzinę przed podaniem.

Tak przygotowaną cebulę możesz zamknąć w szczelnym słoiku i trzymać w lodówce do 1 tygodnia. Ważne, aby cebula była dokładnie przykryta octem.

Serwowanie:

1. Na środku talerza zrób kleksa z konfitury żurawinowej.

2. Wyłóż zapiekankę ziemniaczaną, obok ułóż rozdrobnione mięso z łopatki.

3. Wokół połóż piklowaną cebulę.

4. Mięso skrop sosem z pieczeni.

5. Od razu podawaj.

Smacznego!

Stopień„ trudności: 3 of 6 Zdjęcie - Długo-pieczona łopatka z wieprzowiny, podana z zapiekanką ziemniaczaną, marynowaną cebulą i sosem żurawinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ilość‡ porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 5 h Tagi: #danie główne #wieprzowina #cebula #żurawina #ziemniaki #zapiekanka Ilość‡ porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 5 h Tagi: #danie główne #wieprzowina #cebula #żurawina #ziemniaki #zapiekankaKomentarze (0 komentarzy): Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Napisz pierwszy. Napisz komentarz:

 

 

 

komentarz (wymagane)

Kategorie przepisów