Dip z awokado i słonej fety
Dip z awokado i słonej fety o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Możesz przygotować go jako salsę do grillowanych szaszłyków lub jako sos do chipsów, nachosów i chrupiących warzyw serwowanych w formie przekąski. Pysznie smakuje podawany z warzywnymi frytkami. Ma wartościowy skład i orzeźwiający smak za sprawą dodatku listków bazylii.
Danie: Dip
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 1 miseczka
Przygotowanie: 10 min.
Chłodzenie: 30 min.
Kalorie: 190 kcal
Orzeźwiający dip z awokado, słonej fety i listków świeżej bazylii. Dip bazyliowy do dań z grilla, chipsów i chrupiących warzyw.
Składniki:1 duże awokado
100 g sera feta Favita
100 g gęstego jogurtu greckiego
10 listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Przepis na dip z awokado i fety jest banalnie prosty i praktycznie jednoetapowy. Awokado przekrój na pół, w pestkę wbij nóż i usuń ją. Łyżeczką wydrąż miąższ awokado i przełóż go do kielicha blendera.
- Dodaj słoną fetę (polecam fetę Favita, chociaż nie jest to prawdziwa grecka feta), listki świeżej bazylii, obrany ząbek czosnku, sok z limonki, oliwę i przyprawy. Zblenduj na gładko, jak najkrócej. W przypadku tego dipu blendowanie i gładka konsystencja są pożądane, dlatego lepiej użyć blendera niż widelca jak w przyrządzaniu tradycyjnego guacamole.
- Dip przełóż do ozdobnej miseczki. Z wierzchu skrop dekoracyjnie kropelkami oliwy, kawałeczkami pokruszonej fety i listkiem bazylii. Przed podaniem koniecznie schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut, będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.