Diabelski makaron z awokado, mango i miętą

To niezwykle pikantne i wyrafinowane danie. Z całą pewnością usatysfakcjonuje miłośników tak zwanych ostrych smaków. Składniki w niezwykły sposób przenikają się i tworzą kombinację lekkich a jednocześnie wyrazistych i wyjątkowych aromatów. Pomysł na tak fantastyczne danie, które można
przygotować w ekspresowym tempie oraz serwować zarówno na ciepło jak i na zimno zawdzięczam autorce bloga pt. Śladami słodkiej babeczki. Sześć dni temu zamieściłam przepis na pikantne świderki z wątróbką i pomidorem, słodka babeczka skomentowała ten przepis na facebook-u cytuję: „ dla mnie porcję bez wątróbki poproszę”. Zapytałam czy w takim razie może być z z awokado, mango i miętą?. Dostałam odpowiedź, że bardzo pasuje. Szczerze??? Nie miałam pojęcia, że z tego wyjdzie cos tak fajnego w smaku z odrobiną powiewu świeżości i lata, bo wygląda słonecznie…

Uwaga: pikantne jak diabli ( ja uwielbiam), można złagodzić smak stosując ostrą paprykę w płatkach zamiast chilli.

Zdjęcie - Diabelski makaron z awokado, mango i miętą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  15

Stopień trudności –  bardzo łatwy

 Składniki:

  • 300 g makaronu ( najlepiej pasują świderki),
  • 3 spore ząbki czosnku,
  • 2 świeże papryczki chilli lub 1,5 łyżeczki suchej w płatkach,
  • 1 awokado pokrojone w kostkę,
  • 1 dorodne mango pokrojone w kostkę,
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej mięty,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,

 Sposób wykonania:

  1. w osolonej wodzie gotujemy makaron około 12 min.
  2. w tym czasie siekamy czosnek i rozcieramy z odrobiną soli,
  3. papryczkę myjemy, oczyszczamy i drobno siekamy,
  4. siekamy miętę,
  5. awokado i mango kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki, odstawiamy,
  6. na głęboką patelnię wlewamy olej, wrzucamy czosnek i papryczkę chili, kiedy czosnek zacznie skwierczeć dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy awokado i mango z sokiem z limonki, jeszcze raz mieszamy, zestawiamy z ognia i dodajemy miętę,
  7. oprószamy pieprzem i ewentualnie doprawiamy solą.

Przepisy z tych kategorii

Marokańskie smoothie z awokado

Marokańskie smoothie z awokado

Tyna Tyna
In cooking we trust

Dubu jorim - tofu po koreańsku
1

Dubu jorim - tofu po koreańsku

food² food²
Food Square

Kluseczki z serka homogenizowanego dla dzieci
1

Kluseczki z serka homogenizowa…

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Kanapka  z awokado i smażonymi pieczarkami
2

Kanapka z awokado i smażonymi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dyniowa owsianka z masłem orzechowym
1

Dyniowa owsianka z masłem orze…

food² food²
Food Square

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Milkshake z masła orzechowego
3

Milkshake z masła orzechowego

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mizeria inaczej
1

Mizeria inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Mango lassi
1

Mango lassi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Karmelizowany ananas

Karmelizowany ananas

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Surówka z kiszonych ogórków
1

Surówka z kiszonych ogórków

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem

Jogurt z prażonym słonecznikie…

food² food²
Food Square