Diabelski makaron z awokado, mango i miętą
To niezwykle pikantne i wyrafinowane danie. Z całą pewnością usatysfakcjonuje miłośników tak zwanych ostrych smaków. Składniki w niezwykły sposób przenikają się i tworzą kombinację lekkich a jednocześnie wyrazistych i wyjątkowych aromatów. Pomysł na tak fantastyczne danie, które można
przygotować w ekspresowym tempie oraz serwować zarówno na ciepło jak i na zimno zawdzięczam autorce bloga pt. Śladami słodkiej babeczki. Sześć dni temu zamieściłam przepis na pikantne świderki z wątróbką i pomidorem, słodka babeczka skomentowała ten przepis na facebook-u cytuję: „ dla mnie porcję bez wątróbki poproszę”. Zapytałam czy w takim razie może być z z awokado, mango i miętą?. Dostałam odpowiedź, że bardzo pasuje. Szczerze??? Nie miałam pojęcia, że z tego wyjdzie cos tak fajnego w smaku z odrobiną powiewu świeżości i lata, bo wygląda słonecznie…
Uwaga: pikantne jak diabli ( ja uwielbiam), można złagodzić smak stosując ostrą paprykę w płatkach zamiast chilli.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 15
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
- 300 g makaronu ( najlepiej pasują świderki),
- 3 spore ząbki czosnku,
- 2 świeże papryczki chilli lub 1,5 łyżeczki suchej w płatkach,
- 1 awokado pokrojone w kostkę,
- 1 dorodne mango pokrojone w kostkę,
- 1 łyżka posiekanej, świeżej mięty,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
Sposób wykonania:
- w osolonej wodzie gotujemy makaron około 12 min.
- w tym czasie siekamy czosnek i rozcieramy z odrobiną soli,
- papryczkę myjemy, oczyszczamy i drobno siekamy,
- siekamy miętę,
- awokado i mango kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki, odstawiamy,
- na głęboką patelnię wlewamy olej, wrzucamy czosnek i papryczkę chili, kiedy czosnek zacznie skwierczeć dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy awokado i mango z sokiem z limonki, jeszcze raz mieszamy, zestawiamy z ognia i dodajemy miętę,
- oprószamy pieprzem i ewentualnie doprawiamy solą.