Deser ze śliwkami i jogurtem greckim

Deser ze śliwkami i jogurtem greckim

Zdjęcie - Deser ze śliwkami i jogurtem greckim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Deser ze śliwkami i jogurtem greckim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jeszcze jeden przepis na poprawę nastroju i przegonienie tej paskudnej zimy, której mam już serdecznie dosyć! W zamrażarce zalegają mi jeszcze od lata śliwki i chyba pora najwyższa by je zużyć... Na pierwszy ogień poszedł zatem deser, który zjadłam na śniadanie :) Deser z uduszonych śliwek, jogurtu greckiego, z dodatkiem moich ukochanych płatków owsianych i otrębów śliwkowych. Doskonałe, przepyszne i zdrowe zestawienie. Polecam!

SKŁADNIKI (na 2 porcje)
ok. 400 g mrożonych śliwek
300 g bardzo gęstego naturalnego jogurtu ( u mnie grecki light)
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów granulowanych śliwkowych Kupiec
cukier brzozowy lub trzcinowy (do smaku)
cynamon
kardamon
imbir

Śliwki rozmroź i zagotuj. Duś na małym ogniu aż wyparuje woda i zrobi się z nich gęsta masa jak powidła. Dodaj szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu i ewentualnie cukier do smaku.Ostudź.
W szklaneczce nałóż chłodne śliwki na nie jogurt, płatki owsiane, ponownie jogurt, śliwki i na koniec znów odrobine jogurtu. Posyp otrebami.
Wstaw do lodówki na kilka godzin - płatki namiękną i deser będzie jeszcze pyszniejszy :)

1 porcja zawiera średnio:

energia:280 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 52 g
błonnik: 9 g
tłuszcze: 5 g
cholesterol: 12 mg



Zdjęcie - Deser ze śliwkami i jogurtem greckim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów