Deser z kaszy manny z jagodami
To nie panna cotta, choć na pierwszy rzut oka jest trochę podobna. To nasza poczciwa kaszka manna w wersji na zimno, ale za to z ciepłym sosem jagodowym. Ja dodatkowo chlusnęłam do kaszki trochę likieru kokosowego, co nadało jej fajny smak :)
DESER Z KASZY MANNY Z JAGODAMI
(2 porcje)
350ml mleka,
4 łyżki kaszy manny,
3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
sos:
1 szklanka jagód,
1 łyżka cukru
Mleko podgrzać, gdy będzie gorące dodać kaszkę, cukier i cukier waniliowy. Intensywnie mieszając trzepaczką, gotować kilka minut, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać likier i ponownie wymieszać.
Dwie miseczki przelać zimną wodą, nałożyć do nich kaszkę i zostawić do ostygnięcia.
Jagody zasypać cukrem i podgrzewać kilka minut, mieszając, aż puszczą sok.
Kaszkę wyłożyć na talerze i polać sosem jagodowym.
(inspirowane przepisem wiolety)