Deser z borówkami, serkiem mascarpone i ciastkami owsianymi
            
Dzisiaj sprawdzony patent na to, jak spowodować gwałtowny opad szczęki u współpracowników.
Cała tajemnica tkwi w pomyśle, żeby deser, zamiast w pucharkach czy szklankach, przygotować w słoiku. Taki słoik można potem zakręcić i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Ich mina kiedy wyjmiecie to z torby - bezcenna :) Przygotowanie takiej niespodzianki też nie nastręcza specjalnych trudności, Aga specjalnie wymyśliła coś co byłoby w miarę proste i łatwe do zrobienia.
Potrzebne będzie:
- 300 gramów borówek
 - skórka otarta z jednej cytryny
 - 4 łyżki soku z cytryny
 - 300 gramów mascarpone
 - 135 gramów serka Twój Smak
 - 5 łyżek cukru pudru (do smaku)
 - 138 gramów ciasteczek owsianych (jedno opakowanie)
 
Borówki mieszamy z połową skórki cytrynowej, jedną łyżką soku z cytryny i odstawiamy. Serki wkłada misce i dodajemy resztę skórki i soku z cytryny i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na drobny piasek. Układamy warstwami tak jak widać na zdjęciach, dekorujemy miętą i posypujemy cukrem pudrem. Zakręcamy i sycimy oczy zawiścią na twarzach współpracowników :)
Przy garach: Aga Tekst: Tomasz Pstrykała: Aga