Deser waniliowo - czekoladowy z kaszy manny
Lubicie ciasta albo desery z kaszy manny? Ja uwielbiam!
Takie ciasta i desery robi się niezwykle szybko i są fajnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości!
Dziś mam dla Was przepis nie na ciasto, a na deser – deser bez pieczenia.
Połączyłam waniliowy i czekoladowy smak – wyszło fenomenalnie, a deserem zajadali się wszyscy domownicy!
Taki deser z kaszy manny jest fantastycznym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i np. słodkości na przyjęcie.
Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych – koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 3 porcje )
* herbatniki – 10 szt
* masło – 1 czubata łyżka
* mleko – 0,5 l
* cukier puder – 100 g
* żółtko – 1 szt
* kasza manna – 3/4 szkl
* kakao – 1 łyżka
* laska wanilii – 1 szt
DODATKOWO:
czekolada do polania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło roztapiamy, dodajemy drobno pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy tworząc „kruche ciasto” i wylepiamy spody 3 foremek / rantów.
Kaszę mannę gotujemy w mleku cały czas mieszając.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając po chwili żółtko.
Do utartej masy dodajemy przestudzoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy kakao, do drugiej ziarenka wanilii, mieszamy.
Obydwie masy wykładamy naprzemiennie na kruche ciasto, wygładzamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Przed podaniem polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy np. odrobiną prażonych orzeszków.
Smacznego!