Deser malinowo śmietankowy z bazylią
Ten deser chodził za mną od miesiąca, odkąd w moje ręce wpadła pewna ulotka z lidla, jednak 'bez jednej nogi' zdobycie wszystkich składników graniczyło z cudem. Wreszcie bliscy się nade mną zlitowali i w kuchni znalazły się wszystkie potrzebne rzeczy. Deser malinowo śmietankowy z dodatkiem bazylii wyszedł cudowny.
Składniki (4 porcje): 200g malin 50g cukru 50 ml czerwonego pół słodkiego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej 8 gałek lodów śmietankowych odrobina mleka (4 łyżki) ok.15 liści świeżej bazylii + listki bazylii do dekoracji maliny do dekoracji
Maliny z cukrem wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Kiedy całość zacznie wrzeć dodajemy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Maliny nakładamy do naczynek i wstawiamy do lodówki by przestygły (pierwotnie deser zakłada podanie ciepłych malin, jednak wtedy górna warstwa deseru zbyt szybko się topi).
Kiedy maliny są już schłodzone, tuż przed podaniem, zabieramy się za drugą część deseru. Do blendera wrzucamy liście bazylii, lody oraz mleko i wszystko blendujemy, aż otrzymamy lodową masę. Masę nakładamy na wierzch malin. Całość zdobimy bazylią i malinami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Składniki (4 porcje): 200g malin 50g cukru 50 ml czerwonego pół słodkiego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej 8 gałek lodów śmietankowych odrobina mleka (4 łyżki) ok.15 liści świeżej bazylii + listki bazylii do dekoracji maliny do dekoracji
Maliny z cukrem wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Kiedy całość zacznie wrzeć dodajemy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Maliny nakładamy do naczynek i wstawiamy do lodówki by przestygły (pierwotnie deser zakłada podanie ciepłych malin, jednak wtedy górna warstwa deseru zbyt szybko się topi).
Kiedy maliny są już schłodzone, tuż przed podaniem, zabieramy się za drugą część deseru. Do blendera wrzucamy liście bazylii, lody oraz mleko i wszystko blendujemy, aż otrzymamy lodową masę. Masę nakładamy na wierzch malin. Całość zdobimy bazylią i malinami. Podajemy od razu po przygotowaniu.