Delikatny sernik z morelami

Delikatny sernik z morelami

Zdjęcie - Delikatny sernik z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ten sernik jest absolutnie genialny, delikatny, puszysty, niezbyt słodki, po prostu rozpływający się w ustach. Mogłabym jeszcze długo rozpływać się w zachwytach nad nim, ale lepiej będzie gdy przejdę do przepisu.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor.

Ser:

  • 1 kg sera (ja użyłam gotowego zmielonego w kiełbaskach z SM Siedlce)
  • 1 jajo
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 białka

Jajo i żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wykładamy na podpieczony spód, a na wierzch sera kładziemy połówki moreli. Pieczemy 20 minut w 180 st C

Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie już gęsta dosypujemy cukier i ubijamy aż się całkiem rozpuści. Białka wykładamy na podpieczony ser, na białka ścieramy ciasto z zamrażalnika i pieczemy całość jeszcze 25 minut w 160 st C. Studzimy w zamkniętym piekarniku.


Zdjęcie - Delikatny sernik z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatny sernik z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Delikatny sernik z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami #MyVictorinox
Zdjęcie - Delikatny sernik z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatny sernik z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Delikatny sernik z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatny sernik z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów