Delikatny sernik z morelami
Ten sernik jest absolutnie genialny, delikatny, puszysty, niezbyt słodki, po prostu rozpływający się w ustach. Mogłabym jeszcze długo rozpływać się w zachwytach nad nim, ale lepiej będzie gdy przejdę do przepisu.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 3 łyżki cukru
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor.
Ser:
- 1 kg sera (ja użyłam gotowego zmielonego w kiełbaskach z SM Siedlce)
- 1 jajo
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 białka
Jajo i żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wykładamy na podpieczony spód, a na wierzch sera kładziemy połówki moreli. Pieczemy 20 minut w 180 st C
Beza:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie już gęsta dosypujemy cukier i ubijamy aż się całkiem rozpuści. Białka wykładamy na podpieczony ser, na białka ścieramy ciasto z zamrażalnika i pieczemy całość jeszcze 25 minut w 160 st C. Studzimy w zamkniętym piekarniku.
#MyVictorinox