Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
- 60 dag piersi z kurczaka,
- 30 dag szynki,
- 10 dag słoniny,
- 1 łyżeczka soli peklowej (z małą górką),
- biały pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Delikatna wędlina przygotowana w domu zawsze będzie o wiele lepsza niż ta z sklepu. Mielonka z kurczaka i szynki jest mięciutka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Polecam szczególnie z domowej roboty chlebem ;-) Przepis przygotowany w oparciu o domowy szynkowar.
Kurczaka, szynkę i słoninę zmielić maszynką do mielenia mięsa.W 30 - 40 ml wody rozpuścić sól peklową i dodać do mięsa. Doprawić białym pieprzem i wszystko bardzo dokładnie wymieszać przez minimum 10 minut, aż powstanie jednolita masa.Tak przygotowane mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i dodać żelatynę rozpuszczoną w 1 łyżce wody. Dzięki temu mielonka wzbogaci się o pyszną galaretkę. Ponownie dokładnie wymieszać. Przygotować specjalny woreczek foliowy i umieścić go w szynkowarze. Teraz przełożyć do niego przygotowaną wcześniej masę. Ważne jest żeby zawartość dobrze ubić. Możemy do tego wykorzystać drewniany tłuczek lub dno od szklanki z grubym dnem. Szynkowar zamknąć i umieścić go w dużym garnku z wodą, tak, żeby mięso było poniżej poziomu wody, pamiętając, by nie zalać wodą całego szynkowaru.Mielonkę parzyć przez 1,5 godziny w temperaturze wody 80°C.Po upływie właściwego czasu szynkowar wyciągnąć z garnka i schłodzić go w zimnej wodzie.Kiedy zawartość będzie już zimna, można wyjąć mielonkę.Wędlina smakuje wyśmienicie, nawet po kilku dniach od przygotowania.