Delikatna mielonka z kurczaka i szynki

Zdjęcie - Delikatna mielonka z kurczaka i szynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Delikatna mielonka z kurczaka i szynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 60 dag piersi z kurczaka,
  • 30 dag szynki,
  • 10 dag słoniny,
  • 1 łyżeczka soli peklowej (z małą górką),
  • biały pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka żelatyny.


Zdjęcie - Delikatna mielonka z kurczaka i szynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Delikatna wędlina przygotowana w domu zawsze będzie o wiele lepsza niż ta z sklepu. Mielonka z kurczaka i szynki jest mięciutka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Polecam szczególnie z domowej roboty chlebem ;-) Przepis przygotowany w oparciu o domowy szynkowar.

Kurczaka, szynkę i słoninę zmielić maszynką do mielenia mięsa.W 30 - 40 ml wody rozpuścić sól peklową i dodać do mięsa. Doprawić białym pieprzem i wszystko bardzo dokładnie wymieszać przez minimum 10 minut, aż powstanie jednolita masa.Tak przygotowane mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i dodać żelatynę rozpuszczoną w 1 łyżce wody. Dzięki temu mielonka wzbogaci się o pyszną galaretkę. Ponownie dokładnie wymieszać. Przygotować specjalny woreczek foliowy i umieścić go w szynkowarze. Teraz przełożyć do niego przygotowaną wcześniej masę. Ważne jest żeby zawartość dobrze ubić. Możemy do tego wykorzystać drewniany tłuczek lub dno od szklanki z grubym dnem. Szynkowar zamknąć i umieścić go w dużym garnku z wodą, tak, żeby mięso było poniżej poziomu wody, pamiętając, by nie zalać wodą całego szynkowaru.Mielonkę parzyć przez 1,5 godziny w temperaturze wody 80°C.Po upływie właściwego czasu szynkowar wyciągnąć z garnka i schłodzić go w zimnej wodzie.Kiedy zawartość będzie już zimna, można wyjąć mielonkę.Wędlina smakuje wyśmienicie, nawet po kilku dniach od przygotowania.

  Zdjęcie - Delikatna mielonka z kurczaka i szynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Udka kurczaka w rozmarynie (z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi)

Udka kurczaka w rozmarynie (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kurczak w kremowym sosie z papryką i pieczarkami
1

Kurczak w kremowym sosie z pap…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Żeberka duszone tradycyjne
2

Żeberka duszone tradycyjne

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Kurczak curry z mango
1

Kurczak curry z mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Polpettone della nonna, czyli klops po włosku
1

Polpettone della nonna, czyli…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Kurczak curry z mango
1

Kurczak curry z mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grillowany kurczak w sosie teriyaki
2

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
2

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lazania z mięsem drobiowym, puree dyniowym, szpinakiem i beszamelem
4

Lazania z mięsem drobiowym, pu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty