Czerwone tagliatelle z kaczką, bakłażanem i oliwkami
Jakiś czas temu pokazywałam Wam mój pomysł na danie z wykorzystaniem czarnego makaronu tagliatelle, a tym razem pora na czerwony. Czerwony makaron tagliatelle swój kolor zawdzięcza pomidorom i papryczce chili. Ten drugi składnik nadaje makaronowi delikatnej pikanterii, nie jest on jednak bardzo ostry w smaku. Pomyślałam, że świetnie skomponuje się z filetem z kaczki oraz bakłażanem. Dodałam także oliwek, a całość wzbogacają nuty rozmarynu i sherry. Bardzo udane połączenie :)
CZERWONE TAGLIATELLE Z KACZKĄ, BAKŁAŻANEM I OLIWKAMI
(2 porcje)
250g świeżego czerwonego tagliatelle lub 180 g zwykłego, suszonego,
1 filet z piersi kaczki,
ok. 180g bakłażana (1 mały lub ½ średniego),
2-3 łyżki czarnych oliwek,
2 ząbki czosnku,
1 gałązka rozmarynu,
ok. 70ml sherry,
sól,
świeżo mielony pieprz,
oliwa
Filet z kaczki umyć i osuszyć; ostrym nożem zrobić nacięcia na skórze. Natrzeć 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku,solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Polać sherry i posmarować 2-3 łyżkami oliwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Patelnię rozgrzać i obsmażyć na niej mięso – około 2 minuty na każdej stronie, zaczynając smażyć skórą do dołu (marynatę zachować). Następnie przełożyć na żaroodporną tackę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 12 minut.
Na patelnię po smażeniu wrzucić pokrojonego w kostkę bakłażana oraz drugi, pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Smażyć na średnim ogniu około 3-4 minuty, aż bakłażan się zarumieni. Wlać marynatę po kaczce i dusić jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (świeży makaron gotuje się tylko 3 minuty). Odcedzić i dodać na patelnię z bakłażanem. Wrzucić oliwki i wymieszać.
Wyjąć mięso z piekarnika i pokroić na plasterki. Ewentualne soki wlać do makaronu.
Makaron z bakłażanem i oliwkami wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć plastry kaczki.
Dodatkowo można ozdobić każdą porcję świeżym rozmarynem.