Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na szybkie, pyszne i bardzo przyjemne w wykonaniu curry, ale dla odmiany tym razem z rybą. Ryby niestety rzadko goszczą w mojej kuchni chociaż je i owoce morza wręcz uwielbiam, jednak mój ukochany ryb nie znosi, ale muszę to zmienić…. Na szczęście lubi czerwone curry! Dodałam do niego tuńczyka, gdyż miałam go na stanie i nawet nie wyczuł że to ryba! ? Do kompletu dodałam jeszcze fasolkę szparagową i bataty, które podnoszą jego sytość i atrakcyjność tego dania. Obiad w 30 minut, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Danie nie jest zbyt pikantne, chociaż jeżeli ktoś lubi to można dodać ekstra chilli, a podałam je z makaronem ryżowym, polecam gorąco!

Zdjęcie - Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeżeli posiadasz Tefal Cusine Companion to praktycznie wykona od to danie za Ciebie ? Wskazówki poniżej.

Zdjęcie - Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki czerwonej curry pasty
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę
  • 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki
  • 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą kostkę
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • cukier do smaku
  • liście kolendry, do podania
  • ugotowany makaron ryżowy lub ryż do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj cebulę i podsmaż przez 2 minuty do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmaż kolejną 1 minutę.
  2. Dodaj pastę curry i smaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  3. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku.
  4. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą.

Przygotowanie TCC:

  1. Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 3 minuty. Następnie dodaj pastę curry i uruchom program P1 slow cook na następne 2 minuty.
  2. Dodaj bulion, mleko kokosowe, fasolę i ziemniaki i uruchom program P2 slow cook na 20 minut lub aż ziemniaki zmiękną.
  3. Dodaj rybę i pomidorki i uruchom P2 slow cook na 5 minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku.
  4. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą.

Smacznego!

Zdjęcie - Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Red curry with fish, beans and sweet potato

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 1 onion, sliced
  • 2 garlic cloves, sliced
  • 2 tablespoons Thai red curry paste
  • 1 1/2 cups chicken stock
  • ½ cup coconut milk
  • 350g sweet potato, peeled, cut into 2 cm cubes
  • 200g green beans, trimmed and cut in half
  • 750g firm fish cut into large pieces
  • 200g cherry tomatoes, halved or quartered
  • 3 tablespoons lime juice
  • 1 tablespoon fish sauce
  • sugar to taste
  • coriander leaves, to garnish
  • cooked rice noodles, to serve

Preparation:

  1. Heat a saucepan over high heat, add the oil and onion and cook for 2 minutes. Add the garlic and cook for 1 minute.
  2. Add the curry paste and cook for another minute until fragrant and add the chicken stock, coconut milk and sweet potato and beans, and bring to a simmer. Reduce the heat to medium and cook for 20 minutes until tender.
  3. Add fish and cherry tomatoes, cover the pan and simmer gently for 5 minutes until the fish is just cooked. Season with lime juice, fish sauce and sugar.
  4. Serve with rice noodles garnished with coriander leaves.

Preparation for TCC:

  1. Add oil, onion and garlic to the bowl of TCC fitted with stirrer and launch P1 slow cook for 3 minutes. Next add curry paste and launch P1 slow cook for next 2 minutes.
  2. Add stock, coconut milk, beans and potatoes and launch P2 slow cook for 20 minutes or until potatoes are tender.
  3. Add fish and cherry tomatoes and P2 slow cook for 5 minutes. Season with lime juice, fish sauce and sugar to taste
  4. Serve with rice noodles garnished with coriander leaves.

Enjoy!

Zdjęcie - Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów