Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na szybkie, pyszne i bardzo przyjemne w wykonaniu curry, ale dla odmiany tym razem z rybą. Ryby niestety rzadko goszczą w mojej kuchni chociaż je i owoce morza wręcz uwielbiam, jednak mój ukochany ryb nie znosi, ale muszę to zmienić…. Na szczęście lubi czerwone curry! Dodałam do niego tuńczyka, gdyż miałam go na stanie i nawet nie wyczuł że to ryba! ? Do kompletu dodałam jeszcze fasolkę szparagową i bataty, które podnoszą jego sytość i atrakcyjność tego dania. Obiad w 30 minut, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Danie nie jest zbyt pikantne, chociaż jeżeli ktoś lubi to można dodać ekstra chilli, a podałam je z makaronem ryżowym, polecam gorąco!
Jeżeli posiadasz Tefal Cusine Companion to praktycznie wykona od to danie za Ciebie ? Wskazówki poniżej.
Scroll down for recipe in English
Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki, pokrojone w plasterki
- 2 łyżki czerwonej curry pasty
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę
- 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki
- 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą kostkę
- 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- cukier do smaku
- liście kolendry, do podania
- ugotowany makaron ryżowy lub ryż do podania
Przygotowanie:
- W średnim rondelku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj cebulę i podsmaż przez 2 minuty do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmaż kolejną 1 minutę.
- Dodaj pastę curry i smaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku.
- Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą.
Przygotowanie TCC:
- Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 3 minuty. Następnie dodaj pastę curry i uruchom program P1 slow cook na następne 2 minuty.
- Dodaj bulion, mleko kokosowe, fasolę i ziemniaki i uruchom program P2 slow cook na 20 minut lub aż ziemniaki zmiękną.
- Dodaj rybę i pomidorki i uruchom P2 slow cook na 5 minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku.
- Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą.
Smacznego!
English version
Red curry with fish, beans and sweet potato(4 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons vegetable oil
- 1 onion, sliced
- 2 garlic cloves, sliced
- 2 tablespoons Thai red curry paste
- 1 1/2 cups chicken stock
- ½ cup coconut milk
- 350g sweet potato, peeled, cut into 2 cm cubes
- 200g green beans, trimmed and cut in half
- 750g firm fish cut into large pieces
- 200g cherry tomatoes, halved or quartered
- 3 tablespoons lime juice
- 1 tablespoon fish sauce
- sugar to taste
- coriander leaves, to garnish
- cooked rice noodles, to serve
Preparation:
- Heat a saucepan over high heat, add the oil and onion and cook for 2 minutes. Add the garlic and cook for 1 minute.
- Add the curry paste and cook for another minute until fragrant and add the chicken stock, coconut milk and sweet potato and beans, and bring to a simmer. Reduce the heat to medium and cook for 20 minutes until tender.
- Add fish and cherry tomatoes, cover the pan and simmer gently for 5 minutes until the fish is just cooked. Season with lime juice, fish sauce and sugar.
- Serve with rice noodles garnished with coriander leaves.
Preparation for TCC:
- Add oil, onion and garlic to the bowl of TCC fitted with stirrer and launch P1 slow cook for 3 minutes. Next add curry paste and launch P1 slow cook for next 2 minutes.
- Add stock, coconut milk, beans and potatoes and launch P2 slow cook for 20 minutes or until potatoes are tender.
- Add fish and cherry tomatoes and P2 slow cook for 5 minutes. Season with lime juice, fish sauce and sugar to taste
- Serve with rice noodles garnished with coriander leaves.
Enjoy!