Czerwone curry z krewetkami i mango

Czerwone curry z krewetkami i mango

Największym amatorem krewetek w naszym domu jest nasz syn. Już jako kilkulatek pochłanial ogromne ich ilości. Zawsze zaskakiwały mnie kulinarne wybory mojego dziecka: brokuły, kapary, awokado, dynia, szpinak,  chilli itd.  W restauracji mogę być pewna, że jeśli w karcie są krewetki, to wylądują na naszym stole, bo nasze dziecko nie oprze się, by je zamówić. W domu zaś jestem męczona, żeby przygotowywać z nich różne smakołyki. Jak robię za długą przerwę, to natychmiast jestem przywoływana do porządku. ;-)) Wczoraj z okazji Dnia Nauczyciela, czyli de facto wolnego dnia dla moich dzieci, w ramach wypogadzania ich humorów, poza włóczeniem się po kolorowych liściach, zajrzeliśmy do ulubionego sklepu z rybami i owocami morza. A dziś na obiad...;-)

Zdjęcie - Czerwone curry z krewetkami i mango  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czerwone curry z krewetkami i mango

olej

1 dymka

1i 1/2 łyżki czerwonej pasty curry

400 ml mleka kokosowego

250 ml bulionu drobiowego

2 łyżki sosu rybnego

400 g mieszanki dyni i słodkich ziemniaków

200 g mrożonych krewetek królewskich

1 łyżeczka soku z limonki

150 g mango

listki świeżej bazylii

Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz i duszę posiekaną dymkę. Dodaję sos rybny, curry. Następnie wlewam mleko kokosowe i bulion, doprowadzam do wrzenia. Wsypuję obrane i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki i dynię. Gotuję, w części przykryte, przez ok. 15 minut.

Krewetki przepłukuję pod ciepłą wodą. Wrzucam na patelnię. Zagotowuję. Wlewam sok z limonki, wsypuję mango, obrane i pokrojone w kostkę. Chwilę wszystko razem duszę.

Na ryż nakładam sos. Posypuję listkami bazylii.

* źródło - "Nigella ekspresowo" wyd. Filo

 

Kategorie przepisów