Czerwona kapusta z wędzonym boczkiem
Kapusta czerwona na ciepło to także dla mnie nowość. Pyszna nowość, bo muszę przyznać, że chociaż uwielbiałam surówkę z niej, na ciepło zasmakowała mi jeszcze bardziej. Gorąco polecam!
/źródło: "173 specjały siostry Anastazji"/
Składniki:
1 głowka czerwonej kapusty
2 cebule
20 - 30 dag wędzonego boczku
1 cytryna
cukier do smaku
kwasek cytrynowy
sól, pieprz
Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny kwasku cytrynowego, odlać wodę i skropić sokiem z cytryny. Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni. Gdy będzie podsmażony, dodać drobno pokrojoną cebulę i dalej smażyć. Dodać do kapusty, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Smacznego:)