Czekoladowo-piernikowa kasza manna

Czekoladowo-piernikowa kasza manna
Przepis na tę bardzo smaczną wersję manny podpatrzyłam niedawno na ilewazy.pl. Odrobinę zmodyfikowałam ten przepis używając proporcji, które mnie najbardziej odpowiadają. Niektórym taka porcja może się wydawać mała, ale dla mnie była baaaaardzo sycąca – to chyba przez to kakao ;)

Zdjęcie - Czekoladowo-piernikowa kasza manna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CZEKOLADOWO-PIERNIKOWA KASZA MANNA
½ szklanki mleka,
½ szklanki wody*,
1,5-2 łyżki kaszy manny,
1 łyżeczka kakao,
½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
2 łyżeczki miodu,
½ banana,
1 łyżka suszonej żurawiny,
1 łyżka orzechów laskowych

Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni. W rondelku zagotować mleko z wodą, dodać kakao i przyprawę do piernika. Wsypać kaszkę mannę i gotować kilka minut, mieszając trzepaczką. Gdy zgęstnieje, dosłodzić do smaku miodem. Przelać do miseczki. Na wierzchu ułożyć plasterki banana, żurawinę i orzechy.

* Ja zwykle gotuję kaszę mannę używając pół na pół mleka i wody, ale jeśli ktoś woli, można użyć samego mleka :)

Zdjęcie - Czekoladowo-piernikowa kasza manna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowo-piernikowa kasza manna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-piernikowa kasza manna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów