Czekoladowo-cynamonowe naleśniki z serkiem i pomarańczą
Cześć,
Dziś zapraszam na kolejny efekt nocnego gotowania – propozycję na lekką kolację albo śniadanie na słodko. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Healthy Plate, mojego ostatniego odkrycia. Zapraszam Was na czekoladowo-cynamonowe naleśniki z serkiem i pomarańczą.
Składniki (na ok. 10 naleśników, porcja dla 2 osób):
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka (użyłam 0,5%-wego),
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3 płaskie łyżki kakao,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 pomarańcz,
- 1-2 łyżki serka naturalnego (zamiennie jogurt naturalny typu greckiego lub miód),
- opcjonalnie posypka czekoladowa.
Making-of:
- Mąkę, kakao, cynamon, jajka oraz mleko miksujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy wodę i oliwę. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Odstawiamy na ok. 15 minut.
- Smażymy z jednej strony ok. 1-2 minuty na średnim ogniu.
- Naleśniki dekorujemy serkiem, pokrojoną w kawałki pomarańczą oraz posypką czekoladową. Serek można też zastąpić jogurtem naturalnym typu greckiego lub miodem (to mój ulubiony wariant na słodkie śniadanie).
Smacznego!
Gosia
to %s