Czekoladowe trójkaty

Czekoladowe trójkaty

100 g masła

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżki mleka

225 g herbatników maślanych

3 łyżki wiórków kokosowych

75 g połamanej czekolady deserowej lub mlecznej a ja zrobiłam z gorzką

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki mleka

Ja zaczęłam od połamania i zmielenia w mikserze ciastek maślanych - trzeba tylko uważać, by nie powstała mąka, muszą być niewielkie grudki. Do ciastek dodałam wiórki kokosowe.

W garnku ostrożnie stopiłam masło z miodem i mlekiem i dodałam do tego ciastek. Wymieszałam dokładnie i całą masę przelałam do formy na tratę o średnicy 18 cm (formę wysmarowałam masłem). Masę trzeba dokładnie przyklepać i rozłożyć w formie równo.

Potem trzeba odczekać aż stwardnieje. Najlepiej w lodówce. Trwa to co najmniej godzinę.

Po godzinie można na spod z ciastek wylać masę czekoladową:

Kawałki czekolady rozpuścić z mlekiem i cukrem pudrem w garnku albo kąpieli wodnej. Mozna dodać łyzke masła i koniecznie trzeba uważać, by się nie przypaliło.

Znów odstawić by stężało. A potem to już tylko kroić i jeść. Smakuje trochę jak batonik ale przynajmniej wiesz co jest w środku ;-)

Zdjęcie - Czekoladowe trójkaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów