Czekoladowe tiramisu z czarną porzeczką i sezamkami

Czekoladowe tiramisu z czarną porzeczką i sezamkami
Zdjęcie - Czekoladowe tiramisu z czarną porzeczką i sezamkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe tiramisu z czarną porzeczką i sezamkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe tiramisu z czarną porzeczką i sezamkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g drobnego cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
  • 250 g serka mascarpone
  • 60 g sezamków
  • 30 ml oleju Oliwier
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 100 ml mocnego espresso
Przygotowanie

225 ml mleka zagotowujemy.


W osobnym naczyniu rozmącamy żółtka z mąką ziemniaczaną, 25 g cukru oraz pozostałym mlekiem. Mieszając energicznie wlewamy wrzące mleko do mieszaniny, a gdy płyny się połączą, przelewamy do garnka, w którym gotowało się mleko i podgrzewamy na najmniejszym ogniu stale mieszając. Gdy krem zgęstnieje dodajemy połamaną czekoladę i olej i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy.


Porzeczki posypujemy 30 g cukru i gotujemy, aż lekko zmiękną. Studzimy.


Białka ubijamy na sztywną pianą z 25 g drobnego cukru. W osobnym naczyniu ubijamy ser mascarpone przez około 1 minutę, a następnie łączymy z ubitą pianą za pomocą łopatki – delikatnie, aby masa pozostała puszysta.


Przygotowujemy pucharki.


Biszkopty lekko nasączamy w espresso i układamy na dnie pucharków. Następnie wylewamy czekoladowy krem, porcję porzeczek i masę mascarpone. Czynności powtarzamy do wypełnienia pucharków.


Desery posypujemy obficie pokruszonymi sezamkami.


Schładzamy.



Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów