Czekoladowe prostokąty

Czekoladowe prostokąty

Moją drugą propozycją do czekoladowej zabawy miał być kremowy suflet czekoladowy z gałką ananasowo-limonkowego sorbetu. Upiekłam trzy i zaraz zniknęły. Na blogu wystąpi więc kiedy indziej. :-) Dziś na pocieszenie ciastko-murzynek. Też kusi. ;-)

Zdjęcie - Czekoladowe prostokąty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowe prostokąty

300 g miękkiego masła

4 łyżeczki waniliowego cukru

270 g cukru pudru

75 g dobrej czekolady

3 lekko ubite jajka

150 g mąki

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g orzechów włoskich, nerkowców, płatków migdałów

3 łyżki kakao

krem:

100 ml 36% śmietany

100 g czekolady

40 g miękkiego masła

Zdjęcie - Czekoladowe prostokąty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Utarłam masło, cukry.

Do miseczki wsypałam posiekaną czekoladę i rozpuściłam ją na parze.

Do maślanego kremu dodałam jajka, stopniowo, cały czas ubijałam masę. Następnie dodałam przestudzoną czekoladę, wymieszałam.

Przesiałam do miski mąkę, sól, kakao, proszek. Wraz z bakaliami dodałam do czekoladowej masy. Wymieszałam dokładnie, przelałam do kwadratowej formy wyłożonej pergaminem. Piekłam w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Gdy ciasto ostygło posmarowałam je kremem.

Krem zrobiłam podgrzewając najpierw śmietanę, niemal do wrzenia, następnie wrzuciłam do niej posiekaną czekoladę i masło, wymieszałam. Wstawiłam do lodówki, by stwardniał. Posmarowałam nim ciasto, pokroiłam je na prostokątne kawałki i wstawiłam do lodówki. Przed podaniem podgrzałam do temperatury pokojowej.

Zdjęcie - Czekoladowe prostokąty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów