Czekoladowe nagrobki czyli upiorne ciasto na halloween
Po ciasteczkach-mumiach (link TU) zaczyna być coraz upiorniej. Bo jak inaczej nazwać ciastka… nagrobki?
Choć, z drugiej strony, jeśli powiedziałabym, że to czekoladowe, super proste w przygotowaniu ciasto, przykryte aksamitnym kremem z dodatkiem nutelli, na pewno wielu miałoby na nie ochotę!
Bo takie już, słodko-straszne, pełne sprzeczności jest halloween i trzeba je traktować z lekkim przymrużeniem oka ;)
Proporcje na ok. 12 mini-ciast, każde wielkości ok.10×5 cm. Bazowałam na przepisie Nigelli Lawson na czekoladowe babeczki.
Czekoladowe nagrobki czyli upiorne ciasto na halloween Składniki- mąka pszenna - 250 g
- cukier - 175 G
- kakao ciemne - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko - 250 ml
- olej rzpakowy - 90 ml
- jajko - 1 szt
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- krem
- masło - 50 g
- serek kremowy typu 'Philadelphia' - 125 g
- czekolada - 2 łyżki, roztopiona (gorzka)
- nutella - 4 łyżki
- cukier puder - ok. 2 łyżek (lub do smaku)
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Ciastko upiekłam w małych prostokątnych foremkach, możesz jednak upiec większą blaszkę, a potem podzielić placek na prostokątne porcje.
Ciasto: Mleko połącz z jajkiem, olejem i esencją waniliową. Dodaj do połączonych suchych składników- mąki, cukru, soli, sody, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszaj, np. silikonową łopatką.
Ciasto przelej do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, piecz ok. 15 minut w temp. 200oC.
Krem: masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj pozostałe składniki kremu i dokładnie ubij mikserem na puszysty krem. Nakładaj go od razu (lub schłódź w lodówce) na ostudzone porcje ciasta.
"Płyty nagrobne" przygotowałam z kruchego ciasta (z przepisu na Mumie), wycinając z niego odpowiednie kształty, roztopioną gorzką czekoladą wykonałam na nich napisy.