Czekoladowe nagrobki czyli upiorne ciasto na halloween

Czekoladowe nagrobki czyli upiorne ciasto na halloween

Po ciasteczkach-mumiach (link TU) zaczyna być coraz upiorniej. Bo jak inaczej nazwać ciastka… nagrobki?

Zdjęcie - Czekoladowe nagrobki czyli upiorne ciasto na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć, z drugiej strony, jeśli powiedziałabym, że to czekoladowe, super proste w przygotowaniu ciasto, przykryte aksamitnym kremem z dodatkiem nutelli, na pewno wielu miałoby na nie ochotę!

Zdjęcie - Czekoladowe nagrobki czyli upiorne ciasto na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bo takie już, słodko-straszne, pełne sprzeczności jest halloween i trzeba je traktować z lekkim przymrużeniem oka ;)

Zdjęcie - Czekoladowe nagrobki czyli upiorne ciasto na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 12 mini-ciast, każde wielkości ok.10×5 cm. Bazowałam na przepisie Nigelli Lawson na czekoladowe babeczki.

Zdjęcie - Czekoladowe nagrobki czyli upiorne ciasto na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czekoladowe nagrobki czyli upiorne ciasto na halloween

Agata, 29 października 2014

SkładnikiSposób przygotowania

Ciastko upiekłam w małych prostokątnych foremkach, możesz jednak upiec większą blaszkę, a potem podzielić placek na prostokątne porcje.

Ciasto: Mleko połącz z jajkiem, olejem i esencją waniliową. Dodaj do połączonych  suchych składników- mąki, cukru, soli, sody, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszaj, np. silikonową łopatką.

Ciasto przelej do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, piecz ok. 15 minut w temp. 200oC.

Krem: masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj pozostałe składniki kremu i dokładnie ubij mikserem na puszysty krem. Nakładaj go od razu (lub schłódź w lodówce) na ostudzone porcje ciasta.

"Płyty nagrobne" przygotowałam z kruchego ciasta (z przepisu na Mumie), wycinając z niego odpowiednie kształty, roztopioną gorzką czekoladą wykonałam na nich napisy.

Kategorie przepisów