Czekoladowe muffiny z pysznymi i zdrowymi dodatkami
Od dłuższego czasu poszukuję przepisu na aromatyczne, wilgotne, mocno czekoladowe muffiny. Ponieważ nie potrafię takiego znaleźć - rozpoczęłam eksperytemnty we własnej kuchni. Niestety te dzisiejsze, to jeszcze nie to czego poszukuję, ale wyszły całkiem, całkiem... Mocno czekoladowe, niezbyt słodkie, idealne do świeżo zaparzonej kawy lub kubka aromatycznej herbaty czy mleka. W każdym razie polecam do wypróbowania w te zimne, majowe dni. A na blogu, już niedługo, rezultatów moich poszukiwań ciąg dalszy.
Składniki na 14 muffinek:
- 250g mąki
- 50g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki zmielonych nasion chia (szałwi hiszpańskiej)
- 60g cukru
- 100g gorzkiej czekolady
- 90g masła
- 2 jajka
- 150g mleka
- 65g orzechów pekan
- 50g suszonej żurawiny
- 55g groszków białej czekolady
Pieranik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miski wsyp wszytskie suche składniki: mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, kakao, cukier, zmielone nasiona chia wymieszaj i odstaw na bok.
Czekoladę połam, wrzuć do miseczki, dodaj masło i rozpuść, albo w kąpieli wodnej (umieść miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą) albo w mikrofalówce. Wymieszaj. Następnie dodaj mleko, śmietanę i jajka. Wymieszaj na gładką masę.
Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj. Dodaj większą część posiekanych orzechów, żurawinęy i groszków białej czekolady - wymieszaj.
Surowe ciasto przełóż do papilotek, wypełnij je do 3/4 ich wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp pozostałymi orzechami, żurawiną oraz groszkami białej czekolady.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 min aż babeczki ładnie wyrosną.
Upieczone, wystudź i zajadaj :)
Smacznego :)
Wydrukuj przepis