Czekoladowe muffinki z morelami na mące pełnoziarnistej z dodatkiem maślanki
Pomysł na te muffinki zaczerpnęłam z bloga Kasi o nazwie "Gotuje bo lubię". Maślankowe ciasto czekoladowe z połówkami morelek, obsypane płatkami migdałów, udekorowane białym lukrem bardzo efektownie wyglądało więc uznałam że upieczone w papilotkach będzie równie ładne. Nie myliłam się babeczki były śliczne a co ważniejsze wyśmienite. Mimo że zwykłą mąkę zastąpiłam maką pełnoziarnistą moje babeczki były niezwykle puszyste, delikatne, mocno czekoladowe. Umieszczona na wierzchu połówka moreli nie tylko ładnie się prezentowała ale również nadawała wilgoci i kwaskowatego posmaku. Te muffinki to jedne z moich ulubionych. Polecam :)
Składniki na 16 muffinek:
Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych okach i wrzuć do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Odstaw na bok.
Do innego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Mieszaj ręcznie bądź mikserem aż dobrze się połączą, a masa będzie jasnożółta i kremowa. Dodaj do tej masy maślankę i olej i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do miski z suchymi. Wymieszaj całość tylko do połączenia składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do połowy wysokości. przed wstawieniem do piekarnika
Nie wierzchu każdej porcji ciasta połóż po połowie morelki - skórką do ciasta. Obsyp płatkami migdałów.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Przygotuj lukier.
Składniki na lukier:
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 16 muffinek:
- 200g mąki pełnoziarnistej drobno mielonej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 100g startej czekolady ( użyłam czekolady do gotowania)
- 3 jajka
- 100g cukru
- 1 szklanka maślanki
- 125 ml oleju
- 8 morelek
- płatki migdałowe
Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych okach i wrzuć do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Odstaw na bok.
Do innego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Mieszaj ręcznie bądź mikserem aż dobrze się połączą, a masa będzie jasnożółta i kremowa. Dodaj do tej masy maślankę i olej i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do miski z suchymi. Wymieszaj całość tylko do połączenia składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do połowy wysokości. przed wstawieniem do piekarnika
Nie wierzchu każdej porcji ciasta połóż po połowie morelki - skórką do ciasta. Obsyp płatkami migdałów.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Przygotuj lukier.
Składniki na lukier:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Smacznego :)
Wydrukuj przepis