Czekoladowe muffinki z morelami na mące pełnoziarnistej z dodatkiem maślanki

Czekoladowe muffinki z morelami na mące pełnoziarnistej z dodatkiem maślanki
Zdjęcie - Czekoladowe muffinki z morelami na mące pełnoziarnistej z dodatkiem maślanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pomysł na te muffinki zaczerpnęłam z bloga Kasi o nazwie "Gotuje bo lubię". Maślankowe ciasto czekoladowe z połówkami morelek, obsypane płatkami migdałów, udekorowane białym lukrem bardzo efektownie wyglądało więc uznałam że upieczone w papilotkach będzie równie ładne. Nie myliłam się babeczki były śliczne a co ważniejsze wyśmienite. Mimo że zwykłą mąkę zastąpiłam maką pełnoziarnistą moje babeczki były niezwykle puszyste, delikatne, mocno czekoladowe. Umieszczona na wierzchu połówka moreli nie tylko ładnie się prezentowała ale również nadawała wilgoci i kwaskowatego posmaku. Te muffinki to jedne z moich ulubionych. Polecam :)
Zdjęcie - Czekoladowe muffinki z morelami na mące pełnoziarnistej z dodatkiem maślanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 16 muffinek:
  • 200g mąki pełnoziarnistej drobno mielonej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 100g startej czekolady ( użyłam czekolady do gotowania)
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 125 ml oleju
  • 8 morelek
  • płatki migdałowe
Nagrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Zdjęcie - Czekoladowe muffinki z morelami na mące pełnoziarnistej z dodatkiem maślanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych okach i wrzuć do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Odstaw na bok.
Do innego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Mieszaj ręcznie bądź mikserem aż dobrze się połączą, a masa będzie jasnożółta i kremowa. Dodaj do tej masy maślankę i olej i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do miski z suchymi. Wymieszaj całość tylko do połączenia składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do połowy wysokości. Zdjęcie - Czekoladowe muffinki z morelami na mące pełnoziarnistej z dodatkiem maślanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami przed wstawieniem do piekarnika
Nie wierzchu każdej porcji ciasta połóż po połowie morelki - skórką do ciasta. Obsyp płatkami migdałów.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Przygotuj lukier. Zdjęcie - Czekoladowe muffinki z morelami na mące pełnoziarnistej z dodatkiem maślanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na lukier:
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
Wszystkie składniki umieść w miseczce i mieszaj aż powstanie gęsta biała masa. Następnie za pomocą widelca lub łyżeczki rozprowadź masę po wierzchu każdej babeczki. Odstaw do zastygnięcia.
Zdjęcie - Czekoladowe muffinki z morelami na mące pełnoziarnistej z dodatkiem maślanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :)

Zdjęcie - Czekoladowe muffinki z morelami na mące pełnoziarnistej z dodatkiem maślanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów