Czekoladowe magdalenki

Czekoladowe  magdalenki

Dawno już zakupiłam foremki na magdalenki ale jakoś tak nie mogłam się zmobilizować, żeby się nimi zająć. W końcu jednak znalazłam chwilę. Zrobienie ciasteczek nie zajmuje zbyt wiele czasu, mnie dłużej zeszło z wysmarowaniem tych mini foremek. Magdalenki z tego przepisu są bardzo czekoladowe i mięciutkie. Zniknęły w jeszcze krótszym czasie niż powstawały:) Magdalenki zgłaszam do akcji walentynkowej.

 

Zdjęcie - Czekoladowe  magdalenki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 70 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru trzcinowego (brązowego)
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 70 g masła - roztopionego i ostudzonego (40 g + 30 g)

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.
Jajka, cukier, wodę pomarańczową(lub ekstrakt z wanilii) i cukier waniliowy dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa. Powoli wsypać suche składnki, na końcu wlać masło (40 g), zostawiając 2 łyżki (30 g), którymi należy wysmarować formę do magdalenek (lub serc).
Piekarnik nagrzać do 230ºC. Masą wypełnić foremki. Wstawić do piekarnika na 4 minuty. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić lekko w foremkach.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów