Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką
Z każdym dniem na straganach ubywa śliwek, trzeba się spieszyć, aby zdążyć jeszcze upiec ciasto ze śliwkami. Niedługo też skończą się jeżyny, maliny i grzyby. Coraz więcej z kolei orzechów, brukselki, dyń - tych malutkich Hokkaido i tych o gabarytach dużej piłki lekarskiej. Pojawiają się już pomarańcze, lecz na te najsłodsze trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.
Październik, to taki miesiąc, kiedy gdzieś z tyłu głowy pojawiają się pierwsze myśli o świętach. Zaczynamy rozglądać się za prezentami dla najbliższych i planować menu na Wigilię i dwa dni Świąt. A już za miesiąc u nas zaczyna się coroczny istny maraton różnych uroczystości rodzinnych. Pomysły na to co ugotować i upiec, spisuję na kartce, a gdy nadejdzie czas, podzielę się z Wami przepisami (pewnie jakoś w połowie listopada, po urodzinach mojego syna) :)
A co jeszcze zaprząta moją głowę w październiku? - aby zdążyć upiec jeszcze jedno ciasto ze śliwkami, póki jeszcze są na straganach - zamrozić 5 pęczków koperku na zimę - zerwać jabłka z drzew i zrobić mus na zimę :)
Zanim będę musiała zamienić moje ulubione granatowe mokasyny na buty do kostki i wyjąć z szafy szalik, zaproszę Was na czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką. Ciasto jest mało słodkie, lecz słodycz dojrzałych węgierek i kruszonki doskonale to równoważy i uzupełnia.
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką foremka 28 x 21 cm
ciasto:
150 g cukru
150 g miękkiego masła
150 g mąki 4 jajka (żółtka i białka osobno)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao do wypieków
3 łyżki mleka
kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
25 g zimnego masła
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
oraz:
250 g słodkich śliwek węgierek
Piekarnik nagrzać do 175°C. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach do konsystencji płatków owsianych. Odstawić. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Mąkę z proszkiem, sodą i kakao wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem w drugiej misce aż powstanie puszysta masa. Dodawać po jednym żółtku (białka odłożyć) i po każdym dobrze zmiksować. Wsypać 1/3 mąki, krótko zmiksować, wlać 1 łyżkę mleka, krótko zmiksować. I tak aż do wyczerpania maki i mleka. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem. Masę przełożyć do foremki, ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy już jest gotowe.