Czekoladowe ciasto z porzeczkami
Czy może być coś pyszniejszego niż kawałek słodkiego, czekoladowego ciasta z dodatkiem kwaskowatych owoców? Ja uwielbiam takie połączenia, a że to ciasto robi się naprawdę szybko - wystarczy dokładnie wymieszać składniki i dodać ulubione owoce i upiec to robię je dość często. Tym razem dodałam czerwone porzeczki, które pięknie obrodziły w tym roku. To dość mocno niedoceniane, niepozorne kuleczki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak wapń, fosfor, magnez i potas.Dzięki dużej ilości tego pierwiastka są pomocne w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. Ponadto w ich skład wchodzi witamina PP, odpowiedzialna za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie miażdżycy naczyń. W tradycyjnej medycynie ludowej stosuje się je także w celu leczenia ran czy usuwania piegów, oczyszczania cery tłustej i trądzikowej.
To tyle ciekawostek, a teraz zapraszam na przepis:
Składniki na czekoladowe ciasto z porzeczkami:
(na blaszkę 23x33 cm):
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 3/4 szklanki cukru (150 g)
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego (40 g)
- 5 łyżek kakao (50 g)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jaja
- 1 szklanka oleju roślinnego (250 ml)
- 1 i 1/4 szklanki mleka (300 ml)
- ok 400 g świeżych czerwonych porzeczek
Jak upiec czekoladowe ciasto z porzeczkami?
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, budyń, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wszystkie te składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Następnie dodajemy do nich olej, mleko, wbijamy jajka i ponownie mieszamy całość łyżką lub rózgą kuchenną. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki (23x33 c m) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu posypujemy porzeczkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 50 minut, do tzw suchego patyczka
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.