Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone

Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone
Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 120 g masła
  • 90 g czekolady (gorzkiej lub półsłodkiej)
  • 1 i 1/2 szklanki musu jabłkowego (rozgotowanych i przetartych jabłek)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 1/2 szklanki masy krówkowej (lub około
  • 120 g "krówek" podgrzanych i rozpuszczonych w kilku łyżkach mleka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Następnie wymieszać z musem jabłkowym, cukrem, jajkami ubitymi z solą i ekstraktem waniliowym.


W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i połączyć z miksturą czekoladową. Na koniec dodać orzechy. Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych, okrągłych form o średnicy 23 cm, wyścielonych pergaminem. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Studzić w formach przez 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.


Miękkie masło ubić mikserem z cukrem pudrem i masą krówkową. Dodać serek i ubijać na wysokich obrotach, aż masa dobrze się połączy. Następnie dodawać po trochu musu jabłkowego i ekstraktu waniliowego.


Gotowym kremem przełożyć ciasto, udekorować wierzch i boki.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów