Czekoladowe babeczki z gruszkami i imbirem

Czekoladowe babeczki z gruszkami i imbirem

Jesienny dzień

Gaśnie dzień i nadchodzi mroczna noc.

 

Włączamy w pokoju światło

i jemy kolację.

 

Zapalamy papierosy...

Jesteśmy już mniej weseli niż za dnia.

Z zapalonymi papierosami patrzymy w ciemną czeluść ogrodu.

( Ogata Kamenosuke)

Na pocieszenie, w te zziebnięte, szare dni z łysiejącymi drzewami, z fruwającymi na wietrze suchymi liśćmi, w dni gdy ogrody zrobiły się wyblakłe, balkony prawie puste, jeszcze gdzie niegdzie tylko widać wrzosy i chryzantemy - babeczki czekoladowe z Weekendowej Cukierni, imbirem piekące, z gruszkami w środku i obsypane nimi.

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z gruszkami i imbirem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowe babeczki z gruszkami i imbirem

60 g miękkiego masła

70 g cukru

450 g gruszek

4 łyżki soku z cytryny

30 g kandyzowanegio imbiru

100 g 70% czekolady

4 jajka

szczypta soli

2 łyżki syropu gruszkowego

1 łyżeczka cukru pudru

6 żaroodpornych kokilek smaruję wewnątrz cieniutko masłem i posypuję 10 g cukru.

Piekarnik nagrzewam do 250 stopni (nie termoobieg) i wstawiam do niego dużą, głeboką blachę w części wypełnioną wodą.

Gruszki obrane, wypestkowane kroję w drobną kostkę i mieszam z drobno pokrojonym imbirem i cytrynowym sokiem.

Czekoladę rozpuszczam na parze.

Białka ubijam na sztywno, z dodatkiem soli. Następnie miksuję dodając stopniowo cukier (60g).

Żółtka miksuję z miękkim masłem (50g).

Łączę masę maślaną z czekoladą. Ostrożnie dodaję pianę i mieszam. Ciastem wypełniam kokilki. Na wierzchu każdej kładę 2 łyżki mieszanki gruszkowo-imbirowej.

Uchylam ostrożnie drzwi piekarnika, wyleci gorąca para! Wkładam kokilki do wody i piekę przez 20 minut, z tymże po 10 minutach przykrywam je folią aluminiową.

Babeczki wykładam na talerzyki i dekoruję resztą mieszanki gruszkowo-imbirowej zmieszanej z syropem. Posypuję cukrem pudrem.

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z gruszkami i imbirem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów