Czekoladowa pokusa

Zdjęcie - Czekoladowa pokusa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapach piekącego się ciasta czekoladowego to moim zdaniem jeden z najpiękniejszych aromatów w kuchni. Ostatnio takie cuda dość rzadko dzieją się w moim domu, bo znacząco ograniczyliśmy spożycie słodkiego pieczywa. Jednak od czasu do czasu ulegam pokusie i piekę coś pysznego i dużo zdrowszego niż kupne odpowiedniki. Dbałość o składniki sprawia, że domowe ciasto nie ma sobie równych w tym względzie. Ponieważ pogoda ciągle pozostawia wiele do życzenia takie czekoladowe ciasto będzie doskonałe na majówkę. Czekolada jak wiadomo ma dobroczynny wpływ na nasz nastrój. Co prawda daleka jestem od tego by za pomocą jedzenia wpływać na swoje samopoczucie. Na co dzień pracuję ze swoimi podopiecznymi nad tym aby jedzenie nie było lekarstwem na smutki, chandrę i stres. Jednak czekolada sama w sobie wpływa na produkcję endorfin i przy takiej niemajówkowej pogodzie może być pomocna.

Zdjęcie - Czekoladowa pokusa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zatem jeśli jeszcze nie poczyniliście nic słodkiego do popołudniowej herbaty to może właśnie nadeszła pora by to zrobić. Wilgotne, czekoladowe ciasto sprawdzi się idealne.
Zdjęcie - Czekoladowa pokusa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Terrina czekoladowa składniki:
  • 200 g czekolady gorzkiej 70% (może być smakowa pod warunkiem, że dokładnie sprawdziliście jej skład, w moim przypadku jest to czekolada z solą)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 40 g mąki owsianej
  • 40 g maki migdałowej
  • 80 g ksylitolu lub innego słodzidła

wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestudzenia. Mascarpone wraz z cukrem ubijamy mikserem, dodajemy do niego przestudzoną czekoladę. Ciągle ubijając dodajemy po 1 jajku, a następnie obie mąki. Gotowe ciasto przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 35-45 minut (termoobieg) Ciasto ma być w środku lekko niedopieczone, tak jak suflet. Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmujemy z foremki. Możemy podawać je z dodatkiem owoców. Doskonale smakuje w towarzystwie cydru.

Przepisy z tych kategorii

Sernik z likierem Bailey's
1

Sernik z likierem Bailey's

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sernik na ciemnym spodzie
2

Sernik na ciemnym spodzie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Wuzetka
5

Wuzetka

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Urodzinowy tort babeczkowy

Urodzinowy tort babeczkowy

montka montka
cukierenka

Sernik z ananasami
5

Sernik z ananasami

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Sernik – zebra
68

Sernik – zebra

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko