Czekoladowa chałka

Czekoladowa chałka

Zdjęcie - Czekoladowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkanoc w temacie słodkości kojarzy mi się z kruchym mazurkiem kajmakowym, z delikatnym sernikiem i rumianą chałką. Pleciony chlebek idealnie pasuje do wielkanocno-świątecznego klimatu. Zazwyczaj piekę chałkę dwupiętrową lub okrągła, ale wymarzyła mi się trochę jej inna wersja. Praktycznie bez cukru (dałam tylko 2 łyżeczki cukru trzcinowego), a zamiast masła wykorzystałam olej kokosowy. Jeśli nie używacie go w kuchni to nie ma problemu, w takich samych proporcjach możecie użyć masła.

Najważniejszym składnikiem ciasta jednak była topione gorzka czekolada. Wpłynęła na kolor wypieku, ale przede wszystkim smak. Coś czuję, że następnym razem dodam do niej również kawałki posiekanej czekolady

Zdjęcie - Czekoladowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czekoladowa chałka Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki

  • 600 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g oleju kokosowego lub miękkiego masła
  • jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 280 ml letniego mleka
  • Wierzch:
  • białko
Przepis
  1. Połamaną czekoladę rzucamy do miseczki, ustawiamy nad rondlem z gotującą się wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, topioną czekoladę, olej kokosowy/masło, rozbełtane jajko i cukier.
  3. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 7 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
  4. Ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 3 lub 4 części. Robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocz.
  5. Chałkę kładziemy na pergaminie na blaszce i zostawiamy pod przykryciem na 40 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem.
  7. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach. Upieczoną chałkę studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów