Czarny ryż z krewetkami i wietnamskim sosem
Uwielbiam to danie - proste, smaczne i efektowne.
Znalazłam je w książce Nigelli Lawson - Forever Summer i uwielbiam.
Robię dwie wersje - z awokado i z krewetkami.
Rewelacja!
Znalazłam je w książce Nigelli Lawson - Forever Summer i uwielbiam.
Robię dwie wersje - z awokado i z krewetkami.
Rewelacja!
Zaczęła od ugotowania czarnego ryżu. Trochę to trwa. Odsączyłam i odstawiłam do wystygnięcia. W tym czasie ugotowałam krewetki - ok 5 minut w wodzie z dodatkiem soku z ½ limonki.
Dressing: dwie posiekane czerwone ostre papryczki, kawałek (4 cm) startego imbiru, dwa ząbki czosnku wyciśnięte, 4 łyżki sosu rybnego, dwie łyżki soku z limonki, 2 łyżki drobnego cukru i cztery łyżki wody. Całość dobrze wymieszać aż się rozpuści cukier. ja wszystko wkładam do małego słoika, zakręcam dobrze zakrętkę i wstrząsam.
Na ryż wyłożyłam krewetki i całość polałam sosem. To wszystko. Od razu jest gotowe do jedzenia. Jest pyszne ale i bardzo pikantne.