Czarnogóra: Ustipci - racuchy z jabłkiem
Przepis znaleziony na forum Moje Bałkany.
Bardzo smaczne i szybkie racuchy bezjajeczne.
Składniki na 4 osoby:
1/2 kg mąki
1 proszek do pieczenia
1 łyżeczka soli kuchennej
1 drobno posiekane jabłko - ja dałam dużą antonówkę
mleko lub woda - dałam wodę
1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, jabłkiem i dodać mleka tyle, żeby powstała gęsta masa przypominająca krem (dużo gęstsza niż na naleśniki)
2. Odstawić na 10 minut, a następnie wlewać łyżką na rozgrzany olej na patelni
3. Smażyć do uzyskania koloru złoto-brązowego i uważać, żeby się nie przypaliło (po około 1 minucie smażenia z jednej i drugiej strony)
4. Wyrzucić na ręcznik papierowy. Podawać np. z marmoladą - my jedliśmy z cukrem pudrem.
Smacznego :)