Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Cześć,

Z okazji Świąt życzę Wam dużo spokoju, szczęścia, cudownych chwil w gronie rodziny i oderwania się od codziennego pośpiechu, diet, wyrzeczeń. Święta są po to by było miło i by nie odmawiać sobie kawałka ciasta ?

U mnie w tym roku króluje mój pierwszy cytrynowy mazurek. Zapraszam.

Zdjęcie - Cytrynowy mazurek na Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na jedną blachę) na ciasto:

  • 250 gram mąki pszennej,
  • 150 gram margaryny,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru kryształu,
  • 4 łyżki wody.

Składniki na masę i zdobienie:

  • 100 gram margaryny,
  • 3 cytryny,
  • 2 jajka,
  • 80 gram cukru pudru,
  • 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • płatki migdałów.

Zdjęcie - Cytrynowy mazurek na Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Margarynę drobno kroimy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  • Następnie ciasto okrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.
  • Aby przygotować krem, w jednym garnku mieszamy sok i skórkę startą z dwóch cytryn, roztrzepane jajka oraz cukier puder. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy margarynę i gotujemy aż masa będzie gęsta. Zostawiamy masę do ostygnięcia.
  • Ciasto wałkujemy na kształt prostokątu. Wykładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z nadmiaru ciasta formujemy brzegi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15 minut.
  • Gdy ciasto ostygnie, nakładamy krem.
  • Trzecią cytrynę kroimy w plastry i wrzucamy je do wrzącej wody z cukrem kryształem. Gotujemy około 20 minut.
  • Następnie plastry kładziemy na kremie i lekko dociskamy. Gotowy mazurek można posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

Gosia

Kategorie przepisów