Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
Cześć,
Z okazji Świąt życzę Wam dużo spokoju, szczęścia, cudownych chwil w gronie rodziny i oderwania się od codziennego pośpiechu, diet, wyrzeczeń. Święta są po to by było miło i by nie odmawiać sobie kawałka ciasta ?
U mnie w tym roku króluje mój pierwszy cytrynowy mazurek. Zapraszam.
Składniki (na jedną blachę) na ciasto:
- 250 gram mąki pszennej,
- 150 gram margaryny,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru kryształu,
- 4 łyżki wody.
Składniki na masę i zdobienie:
- 100 gram margaryny,
- 3 cytryny,
- 2 jajka,
- 80 gram cukru pudru,
- 1/2 szklanki cukru kryształu,
- płatki migdałów.
Making-off:
- Margarynę drobno kroimy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
- Następnie ciasto okrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.
- Aby przygotować krem, w jednym garnku mieszamy sok i skórkę startą z dwóch cytryn, roztrzepane jajka oraz cukier puder. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy margarynę i gotujemy aż masa będzie gęsta. Zostawiamy masę do ostygnięcia.
- Ciasto wałkujemy na kształt prostokątu. Wykładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z nadmiaru ciasta formujemy brzegi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15 minut.
- Gdy ciasto ostygnie, nakładamy krem.
- Trzecią cytrynę kroimy w plastry i wrzucamy je do wrzącej wody z cukrem kryształem. Gotujemy około 20 minut.
- Następnie plastry kładziemy na kremie i lekko dociskamy. Gotowy mazurek można posypać płatkami migdałów.
Smacznego!
Gosia