Cytrynowy kurczak z glazurowaną marchewką

Cytrynowy kurczak z glazurowaną marchewką
4 filety z piersi kurczaka

1 cytryna

sól

pieprz

oliwa

dodatkowo:

5 marchewek

1/2 cytryny

2 łyżki masła

sól

pieprz

cukier do smaku

 

Filety delikatnie rozbić, natrzeć solą i pieprzem. Wrzucić do miski, wycisnąć sok z jednej cytryny, zalać odrobiną oliwy. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Filety zgrillować na patelni z dwóch stron.

 

Marchew obrać, umyć, pokroić w słupki. Wrzucić do lekko osolonej wody i ugotować na pół twardo. W rondelku roztopić masło, dodać sok z cytryny, cukier, wrzucić marchewkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut.

Upieczone filety wyłożyć na talerz, dodać marchewkę i polać sosem. Udekorować gałązką mięty lub plastrami cytryny.

 

 

 

 

       Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

      Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów