Cytrynowy kurczak z glazurowaną marchewką
4 filety z piersi kurczaka
1 cytryna
sól
pieprz
oliwa
dodatkowo:
5 marchewek
1/2 cytryny
2 łyżki masła
sól
pieprz
cukier do smaku
Filety delikatnie rozbić, natrzeć solą i pieprzem. Wrzucić do miski, wycisnąć sok z jednej cytryny, zalać odrobiną oliwy. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Filety zgrillować na patelni z dwóch stron.
Marchew obrać, umyć, pokroić w słupki. Wrzucić do lekko osolonej wody i ugotować na pół twardo. W rondelku roztopić masło, dodać sok z cytryny, cukier, wrzucić marchewkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut.
Upieczone filety wyłożyć na talerz, dodać marchewkę i polać sosem. Udekorować gałązką mięty lub plastrami cytryny.