Cytrynowy kurczak na rozmarynowym risotto
Niedawno planowałam na obiad grillowanego cytrynowego kurczaka z lekką sałatką. Po dokonanych zakupach udałam się do domu, gdzie dowiedziałam się, że obiad zamiast dla 3 osób musi być dla 5. A tu mięsa na lekki obiad dla trojga. No nic, zaczęłam kombinować. Po szybkim przeglądzie szafek i przemyśleniu mój wybór padł na risotto jako dodatek. Jednak, żeby nieco je uatrakcyjnić i dopasować do kurczaka, w cytrynie i ziołach postanowiłam dodać aromatycznego rozmarynu. Muszę przyznać, że wyszło pysznie. Goście pochwalili i wszystko zjedli. Ja odetchnęłam z ulgą, że wszystkich nakarmiłam. I nie zajęło mi to więcej niż 45 minut. Jestem z siebie dumna ;) A danie polecam również w nie kryzysowych sytuacjach – jest pyszne i aromatyczne. Przesiąknięte ziołami.
Dodaję do akcji Zielnik kuchenny.
Składniki:
Na mięso:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cytryna
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego lub 2 świeżego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego lub 1 łyżeczka świeżego oregano
- Sól, pieprz
Na risotto:
- 200g ryżu arborio lub carnarolli
- 800ml bulionu dobrej jakości (np. z domowych kostek rosołowych)
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 szalotki
- 30g masła
- 50g parmezanu
- Kilka gałązek rozmarynu
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie ½ cytryny
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić na niezbyt grube filety i bardzo delikatnie rozbić płaską stroną noża lub tłuczka. Chodzi bardziej o wyrównanie grubości filetów, niż ich faktyczne rozbicie. W miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Piersi włożyć do woreczka na mrożonki, zalać marynatą i zawiązać woreczek odsysając z niego jak najwięcej powietrza. Dzięki temu mięso będzie cały czas pokryte marynatą z obu stron i nie trzeba go przewracać. Odstawić na przynajmniej 20-30 minut. W tym czasie szalotkę obrać i drobno pokroić. Parmezan zetrzeć na tarce. Bulion postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia, a następnie trzymać na małym ogniu. Piekarnik włączyć, aby nagrzał się do temperatury 180ct. C. Na dużej patelni z grubym dnem rozpuścić masło, dodać szalotkę i smażyć do zeszklenia. Dodać ryż i podsmażać mieszając przez ok. 2-3 minuty, aż ten się pokryje tłuszczem i zeszkli. Wlać wino i poczekać, aż odparuje. Wlać 2 chochelki bulionu i gotować mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dodać kolejną chochelkę bulionu i znowu mieszać, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzać przez ok. 20 minut, aż wykorzystamy bulion, a ryż będzie miękki. W trakcie gotowania risotto, po ok. 10 minutach pierś z kurczaka wyjąć z marynaty, ułożyć na ruszcie i wstawić do piekarnika. Piec po ok. 4-5 minut z obu stron. Jeżeli ruszt rozgrzejemy razem w piekarnikiem, miejsca styku mięsa i rusztu powinny się zbrązowić. Gdy risotto jest już ugotowane dodać do niego listki rozmarynu i parmezan, doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Opcjonalnie można też wycisnąć sok z połówki cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka na risotto podawać natychmiast.
Smacznego!