Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony

Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony

Zdjęcie - Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczak cały pieczony.

Kurczak cały pieczony

 

Delikatny i soczysty kurczak cały pieczony z czosnkiem i cytryną z chrupiącą, złotą i aromatyczną skórką.

Sok z cytryny i czosnek łączą się ze sobą tworząc niesamowity bogaty smak pieczonego kurczaka. Mięso w środku jest delikatne i soczyste, a skórka niezwykle chrupiąca. Przepis na całego kurczaka z piekarnika jest łatwy do zrobienia i nie potrzeba tutaj skomplikowanych składników. Wszystko jest proste i łatwo dostępne. Czosnek, cebula, cytryna, oliwa z oliwek lub masło i przyprawy - tyle wystarczy, aby powstał ten niesamowity obiad z kurczaka.

 

Zdjęcie - Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczak cały pieczony.
Kurczak cały pieczony

Jest to przepyszny i niesamowity przepis na pieczonego kurczaka w całości z prostą do zrobienia mieszanką przypraw. Nacieramy kurczaka z wierzchu, a także pod skórką. Kurczak jest pieczony na plasterkach cytryny, cebuli i czosnku.

 

Jak upiec kurczaka w piekarniku

Naprawdę łatwo przygotować całego kurczaka do pieczenia. Lubię nadziewać kurczaka kawałkami cytryny i świeżymi ziołami np. gałązkami rozmarynu lub tymianku. U mnie kurczak o wadze około 1,8kg

 

  • Wyjąć kurczaka na około 1-2 godziny przed pieczeniem.
  • Tuszkę oczyścić, umyć i starannie osuszyć - natrzeć przyprawami z wierzchu i pod skórą
  • Piec kurczaka przez pierwsze 10-15 minut w 220 stopniach, następnie przez 1h i 15 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, gdy temperatura w środku osiągnie 75 stopni, a soki będą czyste.

Zdjęcie - Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczak cały pieczony.

 

Kurczak cały pieczony

Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kurczaka pieczonego w całości:

 

  • 1 tuszka kurczaka o wadze około 1,8kg
  • około 125g stopionego i wystudzonego masła
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 małe cytryny pokrojone w plastry
  • 1 duża cebula pokrojona w plastry
  • kilka ząbków czosnku w całości
  • około 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub wywaru z kurczaka
  • kilka gałązek świeżych ziół do środka tuszki


Przepis na całego kurczaka z piekarnika
Krok 1.

  • Na 1-2 godziny przed pieczeniem wyjąć kurczaka z lodówki, oczyścić, umyć i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Przygotować mieszankę przypraw: do stopionego i wystudzonego masła dodać mieloną paprykę, czosnek, pieprz i sól. Całego kurczaka natrzeć mieszanką przypraw z wierzchu i pod skórką. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny i gałązki świeżych ziół.

Krok 2.

  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Na blaszce do pieczenia ułożyć plasterki cytryny i cebuli, ułożyć ząbki czosnku, na to położyć kurczaka, wlać wywar i piec przez 10-15 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec przez godzinę i 15 minut lub do czasu, kiedy mięso w środku osiągnie 75 stopni, soki będą czyste, a skórka kurczaka złota i chrupiąca. W między czasie kilkukrotnie polewać kurczaka sokami powstałymi podczas pieczenia.
  • Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową - pozostawić na około 10 minut, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.

Gotowego kurczaka kroimy na porcje, polewamy powstałym sosem, podajemy z upieczoną cebulą lub czosnkiem.

Mam nadzieję, że przepis na cytrynowo-czosnkowego kurczaka w całości pieczonego spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Zdjęcie - Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczak cały pieczony.

Kurczak z piekarnika

Uwago dotyczące przygotowania kurczaka z piekarnika:

  • W przepisie mam kurczaka o wadze około 1,8kg. Jednak mniejsza lub większa tuszka też będzie ok. Wystarczy dostosować czas pieczenia.
  • Kurczaka oczyszczamy, myjemy i naprawdę starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzięki temu ładnie zarumieni się w piekarniku, a skórka będzie bardzo chrupiąca.
  • Zioła: uwielbiam tymianek i rozmaryn, jednak do włożenia do środka możesz wybrać zioła, które lubisz najbardziej.
  • Przetestowałam ten przepis używając i masła i oliwy. Oba składniki działają świetnie, więc możesz wybrać co chcesz :)
  • Po upieczeniu kurczak powinien odpocząć przez 10-15 minut przed krojeniem

Kategorie przepisów