Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem
pierś podwójna z kurczaka 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
tymianek posiekany 1 łyżeczka
szafran - nitki 1 szczypta
sól do smaku 1 łyżeczka
olej rzepakowy
kilka drewnianych patyczków na szaszłyków
Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli.
Następnie umyj kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok 0,5-1 cm i przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu szaszłyki kilka minut. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym.