Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem

Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto wakacyjne, bo pachnie tym, co na wakacjach na Południu Europy najlepsze- oliwą i cytrynami. Upieczone z dodatkiem jogurtu greckiego jest przy tym niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek przygotowuję bez dodatków lub urozmaicam dodatkami, np. malinami lub cienkimi plasterkami cytryny ułożonymi na wierzchu ciasta.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto podałam z kwaskowatymi pestkami marakui na wierzchu. Jeśli jej nie macie, lukier cytrynowy też sprawdzi się świetnie!

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do upieczenia ciast wybrałam oliwę cytrynową. Jeśli jej nie macie, dajcie zwykłą, o łagodnym smaku i uzupełnijcie ją łyżeczką otartej skórki cytrynowej.

Proporcje na foremkę o średnicy ok. 25 cm.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce wymieszaj (łopatką lub łyżką) jajka z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny i cukrem.

Dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny.

Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto. Przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagranego do 180 oC na ok. 40 minut.

Wierzch przed podaniem posmaruj pestkami marakui lub lukrem przygotowanym z cukru pudru na bazie soku z cytryny.

Kategorie przepisów