Cytrynowe ciasto z oliwą i jogurtem
To ciasto wakacyjne, bo pachnie tym, co na wakacjach na Południu Europy najlepsze- oliwą i cytrynami. Upieczone z dodatkiem jogurtu greckiego jest przy tym niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość.
Placek przygotowuję bez dodatków lub urozmaicam dodatkami, np. malinami lub cienkimi plasterkami cytryny ułożonymi na wierzchu ciasta.
Ciasto podałam z kwaskowatymi pestkami marakui na wierzchu. Jeśli jej nie macie, lukier cytrynowy też sprawdzi się świetnie!
Do upieczenia ciast wybrałam oliwę cytrynową. Jeśli jej nie macie, dajcie zwykłą, o łagodnym smaku i uzupełnijcie ją łyżeczką otartej skórki cytrynowej.
Proporcje na foremkę o średnicy ok. 25 cm.
Składniki- cukier - 200 g
- mąka pszenna - 200 g
- jogurt grecki - 125 ml (małe opakowanie)
- oliwa - 125 ml (delikatna np. cytrynowa)
- jajko - 3 szt
- sól - 1/4 łyżeczki
- skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- marakuja - 2 szt, do podania
W misce wymieszaj (łopatką lub łyżką) jajka z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny i cukrem.
Dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny.
Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto. Przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagranego do 180 oC na ok. 40 minut.
Wierzch przed podaniem posmaruj pestkami marakui lub lukrem przygotowanym z cukru pudru na bazie soku z cytryny.