Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute”

Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute”

Zdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli okazało się nagle, że na śniadaniu wielkanocnym gościć będziesz całą rodzinę, czasu coraz mniej, a oczekiwania duże- mam rozwiązanie! Ekspresowa babka cytrynowa.

Zdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki wystarczy wymieszać łyżką, wlać do foremki wysmarowanej masłem i czekać, aż apetycznie się zarumieni. Tylko tyle, a wszyscy zachwyceniu będą efektem, gwarantuję!

Zdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Baba, ponieważ przygotowana na bazie oleju, długo zachowuje świeżość, będzie pyszna przez kilka dni.

Zdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podaję proporcje na niedużą foremkę o średnicy ok. 20 cm, ale z powodzeniem możecie podwoić składniki i zwiększyć czas pieczenia o ok. 15 minut. Smacznego!Zdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.

Dolej olej wymieszany z jajkami, sokiem i skórką z cytryny. Wymieszaj łyżką na gładkie ciasto.

Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem foremki z "kominem" o średnicy ok. 20 cm. Piecz ok. 40-50 minut w temp. 180 oC. Przed podaniem ozdób  cytrynowym lukrem.

Kategorie przepisów