Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute”
Jeśli okazało się nagle, że na śniadaniu wielkanocnym gościć będziesz całą rodzinę, czasu coraz mniej, a oczekiwania duże- mam rozwiązanie! Ekspresowa babka cytrynowa.
Składniki wystarczy wymieszać łyżką, wlać do foremki wysmarowanej masłem i czekać, aż apetycznie się zarumieni. Tylko tyle, a wszyscy zachwyceniu będą efektem, gwarantuję!
Baba, ponieważ przygotowana na bazie oleju, długo zachowuje świeżość, będzie pyszna przez kilka dni.
Podaję proporcje na niedużą foremkę o średnicy ok. 20 cm, ale z powodzeniem możecie podwoić składniki i zwiększyć czas pieczenia o ok. 15 minut. Smacznego!
Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - duża szczypta
- cukier - 3/4 szklanki
- olej - 1/2 szklanki (użyłam słonecznikowego)
- sok z cytryny - 1 łyżka
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- jajko - 2 szt
- masło - do wysmarowania foremki
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Dolej olej wymieszany z jajkami, sokiem i skórką z cytryny. Wymieszaj łyżką na gładkie ciasto.
Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem foremki z "kominem" o średnicy ok. 20 cm. Piecz ok. 40-50 minut w temp. 180 oC. Przed podaniem ozdób cytrynowym lukrem.