Cytrynowa fantazja bez pieczenia
Dobrze wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników.
A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę!
Tak będzie i tym razem!
Cytrynowa fantazja, tak jak pisałam powyżej, to ciasto bez pieczenia, a do jego zrobienia potrzebujecie dosłownie kilku składników.
Połączenie kruchych herbatników z cytrynową masą i lekką śmietanową pianką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Cytrynowa Fantazja pokazana na moim Instagramie i Instastory od razu zrobiła furorę!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
(ok. 24×28)
* herbatniki lub gofry na spód – ok.200-250 g
* masło min.82%- 200 g
* śmietanka 30 % – 400 ml
* cukier puder – ok. 60 g
* kisiel cytrynowy – 2 x 77 g
* galaretka cytrynowa – 70 g
* żelatyna – 1,5 łyżeczki ( 6 g )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Gotujemy 2 szklanki wody ( 500 ml ).
2 kisiele rozpuszczamy w 0,5 szklanki zimnej wody ( w 125 ml ), dokładnie mieszamy.
Wlewamy do wrzątku, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy ok. 2 minuty, studzimy.
Na blachę układamy herbatniki lub gofry jeden obok drugiego.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml, wrzątku, mieszamy, odstawiamy do studzenia.
Do misy wkładamy 200 g miękkiego masła, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, ubijamy na gładką kremową masę.
Łyżka po łyżce dodajemy zimny kisiel.
Kisiel i masło powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę.
Wykładamy na herbatniki lub gofry, wygładzamy, chłodzimy.
Wylewamy tężejącą galaretkę, chłodzimy.
Do szklanki wsypujemy 1,5 łyżeczki żelatyny, dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, mieszamy.
Zimną śmietanę ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru – na sztywno.
Łączymy z płynną żelatyną ( hartując wcześniej ), miksujemy.
Wykładamy na stężałą galaretkę, dokładnie rozprowadzamy.
Posypujemy posiekaną czekoladą, chłodzimy przez noc.
Smacznego!