Cynamonowy jabłecznik na kruchym spodzie
Moja spiżarnia pęka od zgromadzonych jabłek. Szara i złota reneta, ligol, gala, a wszystko dzięki jesiennym zbiorom. Nawet nie wiecie, jak smakuje kompot z jabłek o tej porze, zapach roznosi się po całym domu. Przygotowując jabłka do ciasta, odmierzam podwójną porcję. Nie wiedzieć czemu jeszcze ciepłe znikają z garnka... Jabłecznik robiony tyle razy nie był nigdy sfotografowany. Tym razem udało się… zaklepałam ostatni kawałek.
Gdy piekłam to ciasto, aromat cynamonu i jabłek roznosił się po całym domu. Uświadomiłam sobie, że święta zbliżają się wielkimi krokami.
Składniki:
1 i 1/2 kg jabłek
2 szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru
2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
200 g margaryny Palma z Kruszwicy
3 jajka (żółka i białka osobno)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki
½ szklanka cukru
100 g margaryny Palma z Kruszwicy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobne kawałki, a następnie wrzucić do gara z odrobiną wody. Prużyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Doprawić cukrem i cynamonem do smaku, wsypać bułkę tartą i wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, wysypać na stolnicę, uformować kopczyk. Dodać 3 żółtka, margarynę i śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec przez około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, a w tym czasie ubić pianę z białek. Ja do białek dodałam odrobinę cukru i na koniec wymieszałam z mąką ziemniaczaną.
Margarynę na kruszonkę roztopić, a gdy przestygnie - połączyć z suchymi składnikami.
Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka, następnie pianę z białek, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, gdy jabłecznik będzie zimny - posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania potrawy: 2 godziny
Liczba porcji: 12 porcji