Cynamonowy jabłecznik na kruchym spodzie

Cynamonowy jabłecznik na kruchym  spodzie

 

Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik na kruchym  spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Moja spiżarnia pęka od zgromadzonych jabłek. Szara i złota reneta, ligol, gala, a wszystko dzięki jesiennym zbiorom. Nawet nie wiecie, jak smakuje kompot z jabłek o tej porze, zapach roznosi się po całym domu. Przygotowując jabłka do ciasta, odmierzam podwójną porcję. Nie wiedzieć czemu jeszcze ciepłe znikają z garnka... Jabłecznik robiony tyle razy nie był nigdy sfotografowany. Tym razem udało się… zaklepałam ostatni kawałek.

Gdy piekłam to ciasto, aromat cynamonu i jabłek roznosił się po całym domu. Uświadomiłam sobie, że święta zbliżają się wielkimi krokami.

 

Składniki:

1 i 1/2 kg jabłek

2 szklanki mąki krupczatki

½ szklanki cukru

2-3 łyżeczki mielonego cynamonu

200 g margaryny Palma z Kruszwicy

3 jajka (żółka i białka osobno)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1  łyżka kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki bułki tartej

 

Składniki na kruszonkę:

1 szklanka mąki

½ szklanka cukru

100 g margaryny Palma z Kruszwicy

1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

 

Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobne kawałki, a następnie wrzucić do gara z odrobiną wody. Prużyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Doprawić cukrem i cynamonem do smaku, wsypać bułkę tartą i wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, wysypać na stolnicę, uformować kopczyk. Dodać 3 żółtka, margarynę i śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec przez około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, a w tym czasie ubić pianę z białek. Ja do białek dodałam odrobinę cukru i na koniec wymieszałam z mąką ziemniaczaną.

Margarynę na kruszonkę roztopić, a gdy przestygnie - połączyć z suchymi składnikami.

Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka, następnie pianę z białek, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, gdy jabłecznik będzie zimny - posypać cukrem pudrem.

 

Czas przygotowania potrawy: 2 godziny

Liczba porcji: 12 porcji

 

 

 

Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik na kruchym  spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik na kruchym  spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik na kruchym  spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik na kruchym  spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kategorie przepisów