Cynamonowo-bananowe brioszki
Brrr coraz zimniej! Szczególnie w mroźne dni warto na głowie nosić czapkę. Dzisiaj postanowiłam także ubrać cynamonowo-bananowe brioszki i nałożyć im z ciasta pompon.
Brioszki idalnie będą smakowały szczególnie na śniadanie!
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- cukier - 50 g
- jajko - 1 szt.
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniego mleka - 220 ml
- banan - 1 szt.
- zimnego masła - 50 g
- cynamonu - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, drożdże, rozgniecionego banana, cynamon. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i jeszcze raz miksujemy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy kulę i odrywamy mały kawałek formując jeszcze jedną kuleczkę. Formujemy bułeczki i dekorujemy je z wierzchu \\\"pomponem\\\".
Foremki smarujemy masłem, przekładamy do środka brioszki i przykrywamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Brioszki smarujemy z wierzchu białkiem, pieczemy ok. 20 minut, aż się zarumienią.